Няма документ с инструкции от страна на Министерството на здравеопазването или от Кризисния щаб до аптеките. Ние не знаем дали ще има внос на маски, ще има ли достатъчни количества дезинфектанти, не знаем какво трябва да правим с пациенти, ако имаме съмнение за тях. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара магистър фармацевт Антон Вълев.

По негови думи липсва ясно инструктирана схема. Той подчерта, че въпреки че аптеките са първото здравно заведение, в което влизат пациентите, към тях няма инструкции за коронавируса. Вълев бе категоричен, че това не е държавническо и най-естествената реакция, когато населението вижда, че нищо не се случва, била всеки да се спасява сам.

Той заяви, че аптеките са взели мерки да имат достатъчно лекарствени продукти, които да могат да се използват, както и заместители на липсващите маски и дезинфекционни препарати.В някои аптеки започнахме индивидуално производство на дезинфекционни средства, за да можем да отговорим на нуждите, посочи Вълев. По негови думи епидемията на коронавирус е една обикновена вирусна епидемия и данните показват, че няма по-голяма смъртност, отколкото в другите случаи. Не е необходимо да се панираме, подчерта той.

Вълев обясни, че ако едно помещение вече е заразено, маската няма да ни защити особено. Той цитира данни на СЗО, според които етиловият спирт убива вируса, когато е над 79% концентрация, което го прави непригоден за пиене.