Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас, сочи докладът на Българския хелзински комитет за правата на човека през 2018 година. Според статистиката - 95% от убийствата на жени са извършени от познати на жертвата, в 44% от случаите, завършили фатално, извършителите са настоящи или бивши партньори на жената. 

Галина се запознава с бившия си съпруг през 2009 година в Германия, където и двамата са студенти. Следва година любов. „Любов ли беше - да. Поне така си мисля. Мислих тогава, че това е човекът. Намерила съм си сродна душа”, казва Галина Кузманова.

В края на 2010-та двамата сключват брак. „Първата физическа разправа беше още декември. Беше ме ударил в крака, беше син”, казва още тя пред Нова Тв.

От началото Галина  не подава жалби в полицията. „Аз живеех с идеята, че това е нормалният семеен живот. Всеки ден имаше конфликт, че нещо не му е харесвало и аз просто съм го изнервяла”, коментира тя.

„Ако видите психологията на насилника, тя винаги е свързана с това, че жената винаги му дължи едно определено нещо и тя е в едно подчинено на мъжа положение”, казва Радослав Стоянов - експерт от Български хелзински комитет.

След поредната физическа саморазправа, Галина стига до болница в Германия. „Той ме беше хванал силно за врата и имах много силни болки”, разказва тя.

Лекарите викат полиция. А тогава идва ред и на първата заповед за незабавна защита. Но след няколко седмици Галина отново прибира насилника вкъщи. „Тогава направих голямата грешка да го прибера вкъщи. Мислех, че ще се промени”, казва Галина. „Уви, след един шамар следва следващ”, казва Янка Василева - фамилен-семеен психотерапевт.

„Месеци след това ме хвана да ме души”, казва Галина.

„Всеки шамар боли не толкова на физична основа, колкото на емоционална, това е унижение”, коментира Василева.

След поредните шамари се стига отново до полицията, а след това и до следващите заповеди.

Ограничителните заповеди от Германия са три. Галина търпяла тормоза около половин година. След това подала молба за развод. „След всичкото насилие в един момент видях, че трябва да спася моя живот”, казва тя.