В навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен, това съобщиха на брифинг днес в областия град. Поради сложния предмет и обществения отзвук на проблема е сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратури в Плевен, служители на ОДМВР – Плевен и ТДАНС – Плевен.

Създадена е добра организация за извършване на процесуално-следствени действия. Разследването продължава вече два дни. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на лица, които имат отношение към вноса на отпадъци,  изземване на документация. Проверена е регламентирана площадка на дружество, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци.

Ако се получи информация и за нарушения на други площадки, без значение дали са на същия собственик или на други юридически лица, проверки ще бъдат извършени, подчерта прокурор Савова на брифинга.

По документация на фирмата, на проверяваната площадка има 9 хиляди тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Изяснено е, че в срока на издаденото разрешение от внасянето на отпадъците до 1 година е следвало те да се преработят и реализират, до краен продукт – пластмасови гранули, но това видимо не е така.

След събиране на доказателства и факти ще се прецени дали има основание за образуване на досъдебно производство и реализиране на наказателна отговорност на длъжностни лица. Престъпното деяние е по чл. 353 „Б“ от НК – нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци и с това създаване на опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда.

До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето. Дружеството притежава и нотификация за внос на отпадък, издадена от МОСВ. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море. Предстои изпращане на запитване до Италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия както и превод на фирмена документация. Работата по изясняване на факти и обстоятелства по случая продължава.

Приромняме, че се води мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България. Разследването у нас се води в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.

Живка Танева е българката, която е задържана при голямата акция срещу най-силната мафиотска организация в света "Ндрангета". Тя е жител на градчето Сан Онофрио, където притежава кафене. Именно там действат двама най-големи клана на организацията.

Мащабна операция на МВР в Плевен заради боклука от ИталияЖивка Танева е българката, която е задържана при голямата акция