В момента има 75 камиона, които изчакват да минат периода на карантината, за да преминат през турската граница. Това каза главният комисар Светлан Кичиков в ефира на БНТ. Той допълни, че благодарение на създаването на буферния паркинг на Узунджово са предотвратени много катастрофи. Кичиков заяви, че статистиката за миналата година показва, че има над 30 загинали, петима убити и над 120 транспортни произшествия, защото изчакващите камиони са създавали предпоставки за ПТП.

По отношение на буферния паркинг на Узунджово , Кичиков коментира, че има камери на граничните пунктове и вече проверките отнемат секунди. Той допълни, че засега не се предвиждат да се правят други буферни паркинги.

Кичиков коментира още, че за зелените коридори за преминаване на тежкотоварния трафик са подбрани по-големите пунктове. За Румънска граница това са Видин и Русе, като резервни варианти за подпомагане на тези пунктове са определени гранични пунктове в Оряхово и Силистра. За гръцката граница са "Кулата" и "Капитан Андреево" като резервен вариант е Илинден.

Той добави, че през зелените коридори могат да преминават стоки като храни и лекарства и те важат само за ограничителния период.