Участници от 3 до 72 години са се записали са участие в първото издание на Националния фестивал на пешеходеца на Гребната база в Пловдив, който ще се състои днес.  Повече от 700 са записаните в онлайн платформата на събитието, но се очаква броят им да се увеличи до утре, когато приключва акцията в интернет. Всички ще имат шанс да се включат и на място в неделя. 

Записването започва в 9 часа в неделя, а самото бягане – в 10.30 ч. Предвидени са два маршрута за обиколка на Гребната база. Единият е дълъг 5 километра, но има и по-лек с дължина 2.8 км. Празникът завършва в 12 часа със закриваща церемония и награждаване. 

Идеята възникна след участието на академичния ни танцов ансамбъл „Медик” на форум в белгийската Община Бланкерберге. Домакините организират Фестивал на пешеходеца от дълги години и ни предложиха да направим подобно събитие и в Пловдив, разказа доц. Албена Иванова от Медицински университет-Пловдив. Висшето учебно заведение е основен инициатор и организатор на събитието в партньорство с община Пловдив, Община Бланкенберге и Българското посолство на Кралство Белгия. 

Фестивалът на пешеходеца няма състезателен характер и всички участници ще имат шанса да спечелят разнообразни награди. Най-големият приз е ваучер за закупуване на колело на стойност  500 лв., осигурен от община Пловдив.

По време на цялото събитие за участниците ще има пунктове, в които могат да се подкрепят в вода или хранителни блокчета. Фирми, които произвеждат  здравословна храна и напитки ще представят продукцията си. Ще има зони, в които посетителите ще могат да си измерят кръвното или кръвната захар. 

Основната ни цел е да припомним колко важно е движението и да приобщим към събитието повече пловдивчани и гости на града, каза още доц. Иванова. 

Заместник-кметът с ресор „Спорт и младежки дейности” пожела на организаторите фестивалът да се превърне в традиционен за Пловдив. 

Специално за празника под тепетата пристигат извънредният пълномощен посланик на България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Мая Добрева, посланикът на Белгия у нас Франсоа Бонтан, почетният консул за Фландрия (Кралство Белгия) Вили Ван Импе, Роже Офалван – президент на асоциацията People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo, Вера де Вагенаре – президент на Пешеходния двудневен фестивал в град Бланкенберге.