Десетки доброволци се отзоваха на призива на община „Родопи” да се включват  за помощ, ако кризатата с короновируса стане още по-сериозна. Те ще помагат на самотни и възрастни хора, които не могат да излизат от домовете си, като превенция на опасната зараза. На територията на общината техният брой е  130 души. Доброволците ще са в услуга при  доставките на лекарства и хранителни продукти, ще се интересуват от здравословното състояние на хората и ако се наложи ще осигуряват преглед до медицинските центрове.

„Във всички населени места в община „Родопи” има записани доброволци. На тях ще се разчита изключително много при тежка кризисна ситуация и пълна забрана,  към най-уязвимите групи от населението,  да напускат дома си. В този момент тяхната роля ще е най-важна”, заяви Владимир Маринов, заместник –кмет на община „Родопи” и председател на Кризисния щаб.

С решение на общинския кризисен щаб  Община „Родопи” ще закупи допълнително защитно облекло.  Целта е да се защити здравето на хората, които са на първа линия и доброволно са заявили желание да помагат в борбата с COVID 19.

Стана ясно, че  на този етап няма затруднения с дезинфектани и други предпазни средства. Очаква се днес да пристигнат нови хиляда броя маски, които ще бъдат раздадени на служителите в административната сграда и на кметовете по населените места.

Препоръчва се на транспортните фирми, които обслужват територията на „Родопи” да подобрят организацията на  услугата, така че да се избягва струпване на много хора по спирките и  да не се  допуска препълване на  автобусите с пътници. Затова общината ще изиска в пиковите часове, сутрин и следобед, превозвачите да увеличат броя на обслужващите коли и да  осигурят по-големи  рейсове.

От днес полицията започва масови проверки на обществените места за отдих и спорт в цялата община. Униформените ще следят за струпване на групи хора в парковете, спортните и детски площадки и при нарушения ще бъдат съставяни актове. Глобата е 5 хиляди лева.

На всеки час полицейски автомобил ще патрулира в  ромските махали на територията на „Родопи” и ще следи  спазва ли се забраната за масови събирания на хора.  Полицаите  ще извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство.

На територията на цялата община „Родопи” малко над 100 души са поставени под карантина. Няма данни за заболели или доказан случай на COVID 19 до този момент.