40 седмокласница от област Пловдив са събрали пълен актив от 100 точки на националното външно оценяване по математика след 7 клас, а нито една безупречна работа не е отчетена на изпита по български език и литература /БЕЛ/. Това показват резултатите от изпитите на 5398 кандидат-гимназисти, положили малките матури по БЕЛ и 5380, решили теста по математика. 

Макар чудесните резултати на една малка част от учениците в областта, изключително притеснително е че 1275 седмокласница или близо една четвърт от всички са изкарали по-малко от 15 точки на малката матура по математика. Новият модел за оценяване не приравнява точките на децата към оценки, но със сигурност под 15 точки е абсолютна двойка, ако трябва резултатите да се измерят в разпространената шестобална система. 

864 пък са слабите резултати от под 15 точки по БЕЛ, или това са около 16% от изпитаните. Респективно отличниците с над 86 точки са 563 души по БЕЛ и 268 по математика. 

15 деца от Пловдив и областта не са успели да съберат нито една точка и на двете малки матури. 

Отличници обаче не липсват и с невероятните резултати от над 190 точки в двата важни изпита са 62 деца от областта. 

Резултатът от националното външно оценяване в края на VII се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка. Резултатите са много важни, тъй като с тях се класират децата за желани училища, в които да продължат образованието си. В различните паралелки и училища, балообразуването е различно, като освен точките от двете матури умножени с различни коефициенти според профила на паралелките - повече пъти български или математика, се взимат предвид и оценките от дипломата на учениците за съответните предмети приравнени към точково оценяване.