Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18 г., а името му вече е добре познато в научните и технологични среди. Младият български учен и предприемач - Звездин Бесарабов, тази седмица представя България на Европейския конкурс за млади учени.

Той е носител на няколко престижни международни награди в сферата на науката и технологиите, както и на президентското отличие "Джон Атанасов" за дебютен пробив в информационните технологии.

Един от най-младите лектори в „СофтУни”, който вече се радва и на успехите на учениците си. Запален иноватор, разработчик и предприемач. Звездин Бесарабов е само на 18 г., а вече изготвя и предложения за промяна в образователната система към МОН. Когато е в девети клас става факт и първата му собствена разработка. Това машина за ръкопис, която всъщност научава стилът на писане на този, който я използва и го пресъздава на лист хартия, разказва БТВ.

„Имах рана на ръката и не можех да пиша и като всеки човек, който се занимава с компютри, много ни мързи. Като много ни мързи да преписваме изпуснат материал от училище, просто си правим машина, която да го прави вместо нас. Така съм си писал литературни есета и госпожата така и не разбра”, разказва Звездин.

Негова страст и вдъхновение е изкуственият интелект. Затова и новият му е проект е система за създаване на изкуствен интелект без човешка намеса. На практика разработката му ще подобри създаването на системи като тези за уличните светофари, системи за диагностициране на заболявания или пък системи за прогнози на стоковата борса. С този проект той ще представи България на Европейския конкурс за млади учени - EUCYS 2019. За първи път страната ни домакинства на престижното състезание, на което ще гостуват някои от най-изтъкнатите учени в света. Български участници са още Андрей Гиздов и Николай Пашов.

"Средата в България за развиване на информатика и математика е изключително добра от гледна точка на студентски и ученически проекти, така че няма абсолютно никакво оправдание от възможностите, които имаме тук”, смята Звездин.

Докато е гимназист обаче му се налага да балансира между участията по света и уроците. Това го мотивира да заеме активна позиция и да се опита да внесе

промяна в начина на подготовка на най-изявени таланти. "Изградихме ново предложение, как да дадем повече свобода на учениците, които искат да инвестират повече време в извънкласни посещения, но не могат да го направят, защото задължително трябва да присъстват на конкретни часове. Ако това предложение бъде прието, може да се сформира училищен съвет, който всъщност да реши дали този човек може да бъде освободен от час, за да се занимава с международни постижения, които конкретно да се отразят на страната и на гимназията." - разказва Звездин.

И въпреки че всички врати към международен успех са широко отворени за него, той иска да създава иновативни решения, с които да подобри живота на хората тук – от България.