Днес отбелязваме най-лъчезарния и чист празник – Деня на детето! 1 юни е прекрасен празник, който неизменно ни напомня, че всички ние по начало сме били необременени, чисти по душа и мислене. Празник, който не трябва да пропускаме да отбележим, като зарадваме поне едно дете!

1 юни е обявен за Международният ден на децата на Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Не пропускайте да честитите на малчуганите, близки до сърцето ви, и да ги изненадате, а защо не и на непознати? Изборът е ваш, само не забравяйте, че детската усмивка е безценна!

Ето и няколко снимки, който ще ви накарат да се усмихнете и да се върнете в миналото:

И една любима песен, разбира се: