Това решение се подготвя от няколко години в непосредствена комуникация с РИО-Пловдив, с училищата, с родителите. Така заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов коментира казуса с обединението на двете основни училища „Душо Хаджидеков” и „Георги Бенковски”, идеята за която предизвика гнева за родители. Днес Стоянов уточни, че дори да се стигне до обединение, то ще даде някакво отражение върху учебния процес едва през учебната 2017-2018 г.

„Не става въпрос за реорганизация от септември месец. Решението на Общински съвет, ако, разбира се, Общински съвет го приеме, ще предизвика една дълга административна процедура в Министерство на образованието”, заяви той. „Тоест докато двете училища се слеят, най-вероятно годината ще изтече“, допълни зам.-кмета.

„Каквато и да било реорганизация на учебния процес е отговорност на директора и на мениджмънта на училището“, поясни Стоянов. Тепърва директорът на ОУ „Душо Хаджидеков” ще решава как да бъде организиран учебния процес през учебната 2017-2018 г., като това ще бъде обсъдено с родителите. Може да се реши да не се местят деца, може да се реши в едната сграда да има само подготвителни групи и занимални. Това обаче не зависи по никакъв начин от Община Пловдив, която няма никакви правомощия да решава тези въпроси.

Стоянов посочи, че в момента и двете училища са изправени пред сериозни проблеми. „В ОУ „Душо Хаджидеков“ първите класове са изнесени в блоковете наоколо заедно със занималните и се налага всеки ден стотици деца,заедно с охрана, да пресичат една от оживените пловдивски улици“, заяви той. Училището е за не повече от 400 деца, а в момента там се обучават 750. Няма физическа възможност за събирането им. Това е и причината училището да е на двусмененрежим - за да бъде оптимизирано използването на сградата.

„Цялата образователна реформа и тенденция на образованието в Европа и България е да се минава към едносменен режим и целодневно обучение. Това няма как да се случи в това училище”, посочи Стоянов.

В ОУ „Георги Бенковски” пък има само 126 ученици и то е изправено пред финансов колапс заради начина на финансиране на училищата. Трудно посреща разходите си с този бюджет и тези деца. Трудно се взимат учители, трудно се плащат добри заплати, каза зам.-кметът.

„Събирането административно на двете сгради ще даде възможност на бъдещия екип, който ще управлява училището, да има пространство и да развива учебния процес“, заяви той и обърна внимание на това, че „Георги Бенковски” разполага с по-голяма сграда, ремонтирана преди 6-7 години, както и по-голям двор.

Основната грижа е за децата, да са в комфортни стаи, да са с целодневно обучение, допълни заместник-кметът. Все още няма заплаха и за учителите, поне според общинската администрация. Стоянов заяви, че учители едва ли ще бъдат освобождавани след сливането на училищата.

„Поне на този етап не виждам необходимост от това. Не виждам причина да се съкращават педагози, било от едното или от другото училище”, каза той.

„Двете училища са през няколко преки едно от друго. Не говорим за някакви много големи, огромни разстояния. Не повече от 10-15 минути пеш са двете сгради една от друга”, коментира Стоянов.

Въпреки всичко протестът на родители пред залата на Общинския съвет, където ще бъде гласувано предложението за сливане, остава. В 08:00 ч. сутринта във вторник родители на училища ще надигнат глас срещу обединението на двете школа.

Вижте и видео по темата:


Още от TNS TV гледайте ТУК

TrafficNews.bg