Пловдивският отдел „Криминална полиция“ е сред номинираните за колективната награда „Полицай на годината“.  Призът се връчва в края на всяка година от МВР.  Предложението  за наградата идва след серия изключително успешни операции на различните групи в отдела – заловени големи количества наркотици, разкрити групи за поръчкови убийства и палежи, разплетени случаи със  сериозен обществен отзвук , разкрити въоръжени грабежи и др. Дни преди конкурса началникът на отдела комисар Николай Кирков в интервю за TrafficNewS.bg разказва за успехите и провалите на отдела, за перипетиите и разочарованията на криминалистите.

 

- Отделът Криминална полиция е сред номинираните за наградата „Полицай на годината“.  Това носи ли ви удовлетворение, след  тежката година и сътресенията в  областната дирекция?

-Винаги искам още.  Но мисля, че резултатите са много добри. Бе свършена много и качествена работа.  Хората в отдела са с прекрасни качества, много добри специалисти.

Такъв колектив не се гради за кратко време.  Много държа на отборния дух и това, което правим е нещо страхотно. Аз съм началник на отдела от 2010 година и вече шеста година съм с тях. Когато започнах отделът бе огромен – към  Криминална беше Икономическа полиция, БНТЛ, магистрална полиция. За 3 години успяхме да направим много добра комуникация между всички. Особено с Икономическа полиция. Защото престъпността – битова и икономическата често се преливат една в друга. За да вървят нещата – трябва да има отбор. Вече шеста година миграцията на хора в отдела е почти нулев. Само надграждат, стават все по-добри.

 -Т. е рокадите  в ръководството на пловдивската дирекция през последните години не са се отразили ?

 -Не успяха да повлияят на отдела. Разбира се имало е периоди на спадове, но като цяло се стремим да държим ниво.

 -  Каква е равносметката  ви за изминалата година? Спокоен град ли Пловдив през очите на полицията?

 - Сухата статистика показва , че през 11-те месеца  седемте групи на отдела  - Наркотици, Грабежи, Тежки престъпления, Кражби, ПОМС, Рекет ,отвличания, трафик  имаме 64 реализации със 130 задържани лица. За мен това е огромен успех. Той обаче се дължи на наистина денонощната работа на колегите.  Винаги работим в екип и до края. Говорим за изключително сериозни случаи, по които сме направили реализации, имаме задържани лица , образувани досъдебни производства и повдигане на обвинения.  Надявам се , че хората виждат резултатите . Целта ни не е да произвеждаме негативни новини, а да показваме, че има органи, които прилагат законите и никой не може да е спокоен, че извършвайки престъпление ще му се размине.  Мисля, че Пловдив е един от спокойните градове.   Преобладава битовата престъпност. Но нито едно престъпление не бива да бъде неглижирано. Разбира се, има приоритети и затова отделът Криминална полиция е на малко по-високо ниво и работим по по-значими случаи. Работата ни през 2015 година е била насочена точно в тази насока. Разследваме тези, които със своята престъпна дейност генерират престъпления, които засягат повече хора.

 - Коя операция отчитате като най- голям успех за Криминална полиция?

 - Не деля нито служителите, нито операциите.  Започнахме годината с няколко въоръжени грабежа на казина и на метанстанцията в Кючук париж. Всички тези грабежи са разкрити. Задържахме Пашката- Петър Рангелов Николов- емблематична фигура от ъндърграунда. Той е с постоянна мярка в ареста.  Мисля, че тези арести влияят в положителна насока и смятам, че тази година ще отчетем по-малко грабежи от миналата.  Вашата медия също помогна при разкриването на  няколко грабежа.

При кражбите започнахме годината с арест на група молдовски граждани, които разбиваха банкомати.  След това заловихме крадците изнесли каса от къща в Белащица. Освен че бандитите , които бяха с досиета, влязоха в ареста, беше върната и част от открадната сума.

По линия на телефонните измами също направихме добри реализации. След като заловихме хората, които извършиха голямата измама на възрастната жена в Първомай за 300 000 лева- от тогава нямаме телефонна измама.  Стремим се да работим по хората по цялата верига и да събираме доказателства срещу тях. Не се задоволяваме да арестуваме само "мулетата", правим всичко възможно за да стигнем до организатора.  И тук съвместната работа между криминалистите, дознателите и прокуратурата сглобява крайния продукт.

По линия „наркотици“  работим по дилъри на по-високи нива. Заловили сме  40 кг изсушена марихуана, 800 стръка растения, 2,5 кг хероин, половин килограм амфетамин  и 6 кг хашиш.  В средата на година разбихме голямата нарколаборатория в Бохот , в птицекомбината.

Като  не бива да забравяме, че служителите в групата по наркотиците се броят на пръстите на едната ми ръка.

 

Хвалите се с големите количества задържани наркотици, но не са редки случаите, когато наркодилъри , се оказват на свобода. Имаме пресен пример от акцията в общежитията на Аграрния университет. Как мотивирате служителите си да продължат?

-Много трудно. Една такава реализация е свързана с денонощен труд и много месеци работа.  Разбира се , обвиняемите  няма да избегнат наказателно преследване, но когато мярката е различна от „задържане под стража“  вероятността отново да се наложи да работят по тях е много голяма.  Разбира се, най-голямото удовлетворение за тях е присъдата. От друга страна това  учи колегите  да си отстраняват грешките и да не ги допускат отново. Специално за този случай аз не мисля, че той се различава от предходни такива. Работено е по същия начин, със същите методи и средства и според мен ние не сме направили пропуски. Страшно е демотивиращо, наистина. Защото полицаите влагат огромна енергия , не могат да бъдат със  семействата и децата си и един такъв резултат е изключително разочароващ.  Но моята работа е а ги мотивирам. Мисля, че успявам. Защото ако те са се демотивирали още при първия такъв случай, следващите операции нямаше да ги има.

 -Какво се случва на пазара на дрога в града? Имате десетки реализации, а в същото време почти във всеки нощен клуб човек свободно може да си купи наркотици?

 -Отчитаме това , не се оплакваме че нямаме ресурс, защото това не е оправдание.  Все пак задържаните количества не са стигнали до клиентите. Пазарът в града не е регулиран. Който иска да извади бързи и лесни пари – може да го направи. Ако някой употребява, може да започне и да разпространява.  Но за съжаление употребата на наркотици е пряко свързана с битовата престъпност. Голяма част от извършителите на битовите престъпления са криминално проявени и наркозависими.

Всеки задържан дилър е успех на полицията. През последните години се променя вида на употребяваните наркотици. За съжаление много от потребителите не осъзнават вредата, която си причиняват. Младежите, които масово пушат трева, не си дават сметка за последиците и смятат, че това е безобидно. Много хора вече сами си гледат марихуана. Имаме доста задържани производители. Това е един доста доходоносен бизнес, който генерира сериозни печалби.  

-Разкрихте две групи за поръчкови убийства и палежи.  Като поръчители бяха арестувани хора с положение в обществото – двама известни бизнесмени и юрист със сериозен авторитет. По - трудно ли се работи срещу такива хора?

 -Това бе безспорен резултат, но  в  Криминална полиция не делим хората кой какъв е. Наясно сме,  че обществения интерес към тези дела е по –голям и се стараем да съберем  максимален обем доказателства .  За да бъдем убедени- и ние , и прокуратурата , че тези хора са виновни за това , в което са обвинени. Клишето, че всички са равни пред закона, при нас важи на 100%.

-Камерите в града помагат ли ви при разкриване на престъпленията?

–Определено допринасят. Видеонаблюдението в „ Северен“  доведе до снижаване на престъпността и разкриване на повече престъпления. Община Пловдив работи по проект за разширяване на видеонаблюдението . Това ще доведе и до разкриване, и до намаляване на престъпленията.

Камерите по търговските обекти също не помагат. Имаме много извършители, които са разкрити по записи от видеонаблюдение на някой обект.

 -   Защо тогава няма открита нито една крадена кола?

 -  Не е точно така.  Имаме 13 СПО-та, издирили сме 21 автомобила.  Само при една от реализациите , тази в Карлово при която бе арестуван Ганчо Николов , имаме 13 конфискувани автомобила. Всички са крадени със заличени номера, крадени от България и Европа. В края на миналата година задържахме банда , която крадеше бусове и тогава проблемът приключи.  В сравнение с другите големи градове- София, Бургас и Варна – имаме най- малко отнети автомобили и най- много издирени.  Това , разбира се , изобщо не ни успокоява.  Броят на противозаконното отнетите коли е около 100 за първите 11 месеца от годината, а миналата година са били 118. Разликата е, че тази година се крадат по-скъпи автомобили.

  - Защо изчезват коли от определени марки и какво се случва с тях?

-   Автомобилите от това поколение са софтуерен продукт. Когато крадецът разполага с необходимите умения и техника, той отнема марки , за които има подходящия софтуер. Ауди и беемве са сред масовите марки автомобили. Това води до увеличаване на търсенето на части за тях. Търсенето на части пък води до предлагане на крадени части, които са доста по-евтини.  Има достатъчно наредби и закони за функциониране на пунктове за разфасоване на автомобили, пунктове за части за втора употреба. Но в един момент полицията е оставена да се справя само с проблема. А се изисква контрол на всички нива. Произход, фактури, документи. Контролът относно придобиване и продажба на тези части ще повлияе върху тази престъпност. Статистиката показва, че повечето крадени коли отиват за части. Преди не е било така, защото е имало начин да бъде сменена  „самоличността“  на автомобила и той да бъде регистриран отново. Сега контролът при регистрацията е подобрен и шансът да прекараш един такъв автомобил е по-малък. Не се връщат автомобили срещу откуп. Собствениците на коли от този ценови клас, обикновено имат каско.

 -Пловдивски бандити или гастрольори  стоят зад масовите кражби?

 - Ще разберете, като ги заловим. Направили сме анализи, работим в тази насока, наясно сме срещу какво сме изправени. Но не е достатъчно само да знаем кой извършва престъпленията,  трябва да имаме и твърди доказателства, за да може виновните да останат за по-дълго в затвора.  Ще кажа само, че крадците не са местни.

 - Годината започна с две убийства на известни пловдивчани, които все още не са разкрити. Каква е причината?

 -Това са две от предизвикателствата, с които започнахме годината и по които продължаваме на работим. Не са разкрити, тъй като нямаме лица с повдигнати обвинения.  Не сме спрели да работим по двете. Няма да коментирам на какъв етап сме. Освен това имаме още две неразкрити убийства-  в Чешнегирово и в Костиево.  Двама от най- опитните колеги напуснаха групата „Убийства“  и се пенсионираха, това неминуемо ще се отрази на обема на свършената работа. Лично следя разследванията и на четирите убийства. Свършена е много работа, но не е достатъчна.

 - От изявления на полицейски шефове  бяхме останали с впечатление, че разкриването на убийството на Димитър Стоянов е въпрос на дни. А всъщност мина почти цяла година.

 - Да, прочетох и бях много учуден. Никой не може да каже колко време ще е необходимо за разкриването и доказването на едно убийство. Това е несериозни твърдения.  Не е важно дали ние знаем кой е, а е важно да съберем доказателства, които да са годни за повдигане на обвинение.  Спомнете си, че тази година бе вкарано в съда убийство, станало преди 20 години. 

 -Оптимист ли сте за изхода на тези разследвания?

 -Да, оптимист съм , защото знам какво се е свършило и какво трябва да се прави. Всъщност ние имаме още едно- пето убийство, което все още не е разкрито- на възрастната жена  от Кючук Париж, извършено миналата година. По него работата също продължава. Няма смисъл да си заравяме главата в пясъка – това са неща, които не могат да се крият.  

Очаквам трудности при окомплектоване на групата, защото ние трябва да я попълним. А там са необходими хора със специфични качества и умения. Когато шефът на „Убийства“-та  Владо Иванов  се пенсионираше каза една много умна приказка- „Полицейската работа никак не е лесна.  Полицията за работи  ЗА хората, СЪС хората и СРЕЩУ хората“.  Това е истината.

 - Да, но много от хората изобщо не са наясно какво правите. Част от реализациите изобщо не стигат до медиите, а други пък се появяват под формата на бюлетинна информация, която не предизвиква интерес.  В същото време далеч по-незначителни операции на т.нар. „специални служби“   се радват на сериозна реклама?

 - Труден въпрос. Не е от моята компетенция.  Мисля, че повишаването на доверието към МВР минава и през запознаване на  обществото с положителните неща,  свързани с работата на полицията.  Хората трябва да четат не само за станалите престъпления и кървавите подробности около тях, но и това как се разкрива една престъпление.  Ако полицията е заловила опасен престъпник- хората трябва да знаят. Това е част от превенцията. За да имат хората доверие в полицията, те трябва да знаят че полицията работи и служителите си вършат работата.  Добрите практики трябва да бъдат споделяни.  Защото разкриването на едно престъпление или превенцията на други не може да стане без помощта и сигналите  на гражданите.

 -Очевидно обаче комуникацията с обществото не е на необходимото ниво. И това се видя по време на големите полицейски протести.  Много хора не подкрепиха вашите искания.

 - Обществото действително бе разделено. Спорът се пренесе на друга плоскост – трябва  ли полицаите да вземат по 20 заплати? А това далеч не е най- същественото.  20-те заплати не са някакъв бонус, а обезщетение за времето , което полицейските служители работят за обществото.  За съжаление има хора в системата, които влияят негативно на имиджа на МВР.  Затова всеки гражданин  може да сподели негативен опит. И аз разбирам тези хора. Но в същото време знам , че за моите колеги  няма събота, няма неделя, няма ден, няма нощ. И те работят само това. Полицаят няма един лев страничен доход, работи на една заплата и си планира бъдещето на база на съществуващите условия. Повечето са теглили заеми , с които да си купят семейно жилище и обикновено с тези обезщетения си покриват задълженията. Едва ли има човек в системата, който ще отрече че МВР се нуждае от реформа.  За съжаление начинът , по който се опитаха да въведат реформите,  повлия негативно на системата и много качествени хора напуснаха.

 -  Какви ще са приоритетите на Криминална полиция през следващата година? Какво ще пожелаете на колегите си за 2016-та година?

 - Да доведем до успешен край разследванията на петте неразкрити убийства. Ще продължим да работим срещу разпространението на наркотици,  битовата престъпност, телефонните измами, кражбите на коли.

       Искам да благодаря на целия отдел за усилията и желанието. Пожелавам им да запазят духа, с който работят и да довършим започнатото!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg