Защо с настъпването на зимните месеци променяме хранителните си навици? Защо често това е свързано с наддаване на теглото? Полезни ли са всички витамини, които сме изкушени да приемаме в по-големи количества през зимата?

Колкото е по-студено навън, от толкова повече енергия се нуждае тялото ни, за да се загрее достатъчно. Именно затова в миналото, когато условията за живот са били по-тежки, хората са консумирали изключително калорични храни. С течение на времето човешкият вид се е развил и според експертите зимата не бива да е извинение за поглъщането на повече калории.

Според учените трябва да се приемат средно по около 2000 калории за жените и 2500 – за мъжете, при умерена активност.

Нормалното вариране на теглото в периода между края на лятото и края на зимата е между 1 и 3 килограма. А дори да има напълняване в очакваната норма през по-студените месеци, обикновено бързо се влиза във форма през пролетта, защото човек започва да се движи повече, да е по-активен и да яде по-малко мазнини.

Плодовете и суровите зеленчуци са източник на витамини, които са необходими в студеното време. Приемането на хранителни добавки обаче помага в краткосрочен план. Затова специалистите са категорични, че е важно да си набавяме полезните елементи главно чрез разнообразно хранене.