Домашните любимци могат да понижат холестерола

Ако имате куче, ежедневните разходки помагат да поддържате холестерола под контрол. Плюс това, проучване на австралийската Национална Heart фондация разкрива, че хората, които притежават домашни любимци, особено мъжете, са склонни да имат по-ниски нива на холестерол и триглицериди.

Животните помагат за облекчаване на стреса

Да бъдете в една и съща стая с вашия домашен любимец може да има успокояващ и положителен ефект над вашето здраве. Мощен неврохимикал, окситоцин, се освобождава, когато се вгледаме в нашето животно, което ни носи чувство на радост. Това също така е придружено от спад на нивото на кортизол, хормон на стреса. Чрез изследвания с ветерани с посттравматично стресово разстройство (ПТСР), учените са свидетели на мощния ефект на животните. Един ветеран не можеше да напусне дома си, без жена му да го придружава, докато не заживя с кутре и за по-малко от седмица той вече беше в състояние да обикаля целия град, разказват те.

Те могат да понижат кръвното ви налягане

Това е двойна печалба, и не само за твоето здраве: гушкането на куче или коте понижава кръвното налягане, докато му доставяте удоволствие. Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало са открили, че при хора, които вече приемат лекарства за високо кръвно налягане, приемът е снижен на половина, ако станат собственици на котка или куче.

Домашни Животни повишават вашата активност

Кучето е най-добрият спътник за разходка, дори по-добър от приятел. Джонсън - съавтор на "Разходи се, свали килограм" e установил, че кучето подобрява активността повече от хората, които се разхождат с други хора. Отделно проучване е установило, че собствениците на кучета вървят средно 300 минути на седмица, докато хората, които не притежават кучета, ходят само 168 минути на седмица. И едно друго проучване е установило, че собствениците на кучета ходят повече от тези, които си нямат кутре, и също така са с 54% по-склонни да достигнат препоръчителните нива на физическа активност. Вашето ниво на активност можете да засичате ежедневно с различни спортни гривни.

Животните намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

По-нисък холестерол, стрес и ниски нива на кръвното налягане, съчетани с повишена фитнес активност - към тях можете да добавите и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е една теория, подкрепена от Американската сърдечна асоциация. През 2013 г. те са преразгледали редица проучвания, изследващи ефектите на домашните любимци върху сърдечно-съдовите заболявания и достигат до заключението, че наличието на пухкав приятел, по-специално куче, е свързано с намаляване на риска и увеличаване на продължителността на живота сред пациентите.

Домашен любимец може попречи на алергиите при децата

Ако сте имали домашен любимец като дете, може и да сте го забелязали. Деца, които са израснали в среда с животни, преди да са навършили шест месеца, е по-малко вероятно да развият алергични заболявания, сенна хрема и екзема. През първата година от живота бебета, които съжителстват с кучета в дома е по-вероятно да нямат алергии, астма и заболявания на горните дихателни пътища, казва Джонсън. И децата, които растат около селскостопански животни, кучета и котки обикновено имат по-силни имунни системи и се намалява риска от развитие на астма или екзема.

Домашните любимци облекчават депресията

Освен общите влияния върху човешкото здраве, те могат да осигурят социална подкрепа на техните собственици, които са склонни да имат по-добро благосъстояние от тези, които си нямат кутре, гласи едно проучване. В голям преглед на проучванията, извършен от Британското Дружеството на психолозите установява, че кучета насърчават терапевтичното и психологическото благополучие, понижават нивата на стрес и подобряват самочувствието, както и чувството за независимост и компетентност. Успокояващото им присъствие и социалната връзка, които носят, могат да бъдат много силни, казва д-р Кристенсен. Животните дават нещо, върху което да се съсредоточим вместо да бъдем погълнати от отрицателните мисли, които депресиран човек е склонен да има. Когато един домашен любимец ни обръща внимание, той ни дава безусловна любов и приемане.