Заради забързаното ежедневие все повече хора нямат време за закуска, а това е изключително вреден навик. Мнозина казват, че българинът започва деня си с кафе и цигара, но ето няколко бързи и лесни рецепти, които ще ви осигурят тонус за целия ден.
Безглутенови палачинки с овесени ядки
Палачинките са закуска, която трудно се отказва. Доскоро не съм си и мечтала, че мога да си хапвам по колкото си поискам, без да изпитвам вина. Докато не попаднах на една от най-лесните рецепти за здравословен старт на деня, при това не само за себе си, но и за цялото ми семейство. Като жена, която страда от Хашимото и внимава с приема на глутен, бързам да споделя с вас цялата философия по приготвянето. Разбивате в блендър или миксер 6 яйца, 2 банана и 160 грама овесени (безглутенови) ядки до получаване на хомогенна смес. После ги приготвяте както обикновените палачинки в плосък тиган с кокосово масло, което е най-здравословният вариант. Обещавам, че няма как да не ви харесат, а по-приятното от всичко е, че хапвате здравословно и без гузна съвест... поне тези от вас, които се стремят да консумират качествена храна. Дъщеря ми, която като всяко дете обожава да закусва, комбинира безглутеновите палачинки с мед или сирене, пише dir.bg.
Бананов пудинг с чия
Издавам една от моите любими рецепти за пудинг, с които просто обожавам да започвам деня си, защото е полезен, невероятно вкусен и не съдържа абсолютно нищо вредно, напротив - приготвя се само със суперхрани. И понеже става много просто, бързам да ви издам точно как. Добър вариант за най-лесно приготвяне и пестене на време в сутрешната суматоха преди работа, е да подготвите пудинга предишната вечер и да го сложите да стегне в хладилника, а на сутринта да го консумирате с удоволствие. За целта пюрирайте в блендър или миксер два зрели банана, чаена чаша и половина кокосово/ бадемово мляко (по ваш избор) и половин чаша натурално фъстъчено масло без подсладители. Цялата смес прехвърлете в купа и добавете 3 супени лъжици семена от чия. Покрийте съда и оставете да престои за поне 4 часа или най-добре за цяла вечер, а на сутринта започнете деня с прекрасен бананов пудинг и добро настроение. Този невероятен десерт може да издържи до 4-5 дни в хладилника.
Тост от пълнозърнест хляб с авокадо, яйце и сьомга
В дните, когато се събуждам зверски гладна, винаги обичам да си правя здравословен сандвич от пълнозърнест хляб със семена, авокадо и яйце... Абсолютна вкусотия, която обаче е богата и на протеини, витамини (К, C, B5, B6) и фибри. И така, всичко, което трябва да направите, е да се снабдите за 5-6 узрели плода от авокадо, които да намачкате в купа с малко, сок от лайм, сол, черен и червен пипер, а любителите на лютиво могат да добавят и лют пипер. Получава се една чудесна, почти гуакамоле основа, която да намажете върху препечена филийка, а върху нея да сложите яйца, приготвени на очи. Друг много вкусен вариант е да добавите пушена сьомга към тоста, който освен приятно, е и много засищащо решение за утринно хапване.
Йогурт перфе от горски плодове
Това е една от най-лесните и наистина най-приятни на вкус закуски, която може да си приготвите. Можете да изберете какъвто поискате топинг (дори да не заложите на горски плодове, може да експериментирате с какъвто и друг сезонен плод желаете). Аз предпочитам горските плодове като ягоди и боровинки, защото имат най-малко фруктова захар в тях. Ето и рецептата: В бурканче или купичка започнете да поставяте първия слой от нискомаслено кисело мляко (или безлактозно - за тези от вас, които избягват млечни продукти), последван от слой ягоди и след това боровинки. Повтаряйте процеса на наслояване, докато напълните избрания от вас съд. По желание, преди да добавите плодове, добавете топинг с мед и поръсете с канела. Сложете в хладилника, за да стегне сместа и съхранявайте до 2 дни.