Искате ли да спите по-добре и по-дълго? Изхвърлете месото от менюто си, съветват американските диетолози. 

Веганите и вегетарианците спят около 30 минути повече на нощ от средното време за всички останали хора, като 90% от тях съобщават, че имат отлично качество на съня, пише сайтът webMD, позовавайки се на скорошно проучване. 

„Лошият сън води до лош избор на храна. Ето защо говорим за т.нар. ​​успокояващи храни. Например никой, който е уморен и недоспал, няма да посегне към салата“, обяснява д-р Абхинав Сингх, медицински директор на Центъра за сън в американския щат Индиана и медицински съветник на Фондацията за сън.

Според проучването хората, които се придържат към суровата веганска диета, се справят най-добре със заспиването. Палео диетата, позната още като „диетата на пещерния човек“, която е съсредоточена върху месото, рибата, плодовете и зеленчуците, е на второ място в тази класация, следвана от стандартна веганска диета, при която продуктите се готвят (обработват се термически).

Всички тези групи са имали по-добър сън от тези, които не спазват някаква специфична диета и се хранят с това, което могат в дадения момент.

„Редно е обаче да кажем също така, че спазването на някаква специфична диета с цел да подобрим съня си, може да бъде нож с две остриета“, твърди Кара Харбстрийт, диетолог и собственик на Клиника по храненето.

Не само според нея, но и според други диетолози съществуват различни интерпретации на диетичните модели, като често хората променят режима си на хранене.

„Кето диетата означава едно за определена група хора и нещо съвсем друго – за друга група от хора. Има и много форми на вегетарианство. Това може да означава, че участниците в проучването определят по различен начин диетичните модели към които се придържат. Това се отразява върху резултатите и ги прави спорни“, обяснява д-р Деби Фетър, асистент в Катедрата по хранене в Калифорнийския университет.

Тя обаче признава, че все пак има някаква връзка между храненето и съня, както и между съня и общото здраве на хората.

„Лишаването от сън може да има отрицателно въздействие върху когнитивната функция, което пък може да доведе до взимането на редица неправилни решения не само спрямо начина на хранене. Например, ако някой не се е наспал добре, може да избере храни, които са значително по-калорични. Освен това той не е склонен да спортува, защото е уморен от недоспиването“, обяснява още д-р Фетър.

Някои нощни закуски също могат да помогнат за съня.

„Черешите и кивито, киселото мляко и по-мазните риби – като например сьомгата, са храни, за които знаем, че могат да поддържат по-добър съня, ако се консумират редовно“, коментира темата и диетологът Кара Харбстрийт. 

Последното проучване установи, че ядящите кисело мляко имат най-високо качество на съня (61%). Любителите на плодове и горски плодове са на второ място (58%). А тези, които похапват бисквити, торта и брауни се нареждат на трето място (53%).

„Преработените храни и лакомствата, който съдържат захар, трябва да се консумират по-рядко, въпреки че според проучването не се нареждат на трето място в класацията за осигуряване на добър сън. Яденето на преработени храни в 22 часа може да повиши кръвната захар, което активира бъбреците и реално човек трябва да става през няколко часа, за да ходи до тоалетната. Това прави сънят некачествен“, пояснява Харбстрийт.

Колкото и странно да звучи, според проучването хората, консумиращи зърнени храни, съобщават, че имат най-лошо качество на съня. Въпреки това диетолозите съветват те да не бъдат изключвани от менюто.

„Все пак ние не знаем, какъв начин на живот водят тези хора, при какви условия спят, дали спортуват, какви са финансите им, дали са под постоянен стрес и т.н. Може безсънието при тях да не се дължи на зърнените храни, а на някакъв друг фактор“, пояснява д-р Фетър.

Тя съветва хората, страдащи от безсъние, да избягват пикантните ястия преди лягане, тъй като това може да доведе до киселини и невъзможност за заспиване.