Цвеклото е зеленчук, който е известен с червения си цвят. Толкова е червено, че след ядене на цвекло зъбите стават червени. Растението е кореноплодно. Не е рядкост цвеклото да се изцеди и да се пие като сок заради свежестта, която носи на консумиращия го, но често се реже или стърже и се използва в салати. Може и да се пече, но най-често се консумира в суров вид, без топлинна обработка. Този зеленчук се смята за суперхрана, пише puls.bg.


Представяме ви 5 здравословни ползи от консумацията на цвекло:


1. Множество антиоксиданти предотвратяват хронични заболявания
Веществото, което придава характерния червен цвят на цвеклото, има и силна функция против оксидативния стрес. То се нарича бетанин и е причината зъбите ни да се оцветяват след консумацията му. Но този пигмент действа като антиоксидант и работи против възпаления и хронични заболявания и даже предпазва ДНК от увреждания. Проучвания сочат, че бетанинът може и да спомага за намаляването на кръвно налягане. 

 

2. Нитратите помагат за добрата функция на мозъка

В цвеклото има много нитрати, които подобряват оросяването на мозъка. Проучвания сочат, че яденето на цвекло може да подобри паметта ни и да намали риска от деменция.


3. Помага за доброто храносмилане с полезни фибри
Цвеклото е много добър източник на фибри, които имат значителен ефект върху стомашно-чревния тракт. Освен че помагат на преминаването на храната през целия организъм, фибрити след това отиват при чревната микрофлора, която обогатяват с полезни бактерии. Доказано е, че фибрите могат да предпазят организма и от възпалителни заболявания на червата и други хронични заболявания.


4. Нитратите в цвеклото помагат и за повече енергия
Спортистите, които пият сок от цвекло, могат да подобрят спортното си представяне заради повишената производителност на енергия. Нитратите подобряват ефикасността на митохондриите и да повишат производството на енергия в клетките.

 

5. Заради бетаина и други вещества цвеклото предпазва от рак
Категоризацията на цвеклото като суперхрана не е преувеличение, защото в растението има много вещества, които имат доказан ефект в забавянето на растежа на ракови клетки и намаляването на риска от рак. Освен бетаина в цвеклото има рутин, кемпферол и кафеена киселина, които помагат на организма против ракови заболявания.