Не веднъж сме обръщали внимание на значението на имената на автомобилните марки и модели. Днес се спираме на японската компания Toyota, чийто официален блог във Великобритания разкри какво се крие зад наименованията на едни от най-популярните модели на производителя.

Името на представения през 2006 година в Париж модел Auris се разшифрова като "златна аура". То е вдъхновено от две думи - латинската "aurum", която означава "злато", и английската "aura".

Наследникът на известната с надеждността си Carina E - Avensis, е получил името си от френския глагол "avancer". Той се превежда като "напредък" и трябва да покаже амбициите на Avensis да надскочи постигнатото от Carina E.

При Yaris името е съставено от сбор на думи от гръцката митология и немския език. В гръцката митология думата "Charis" е символ на красота и елегантност. В Toyota обаче заменят "Ch" с "Ya" - на немски "да".

Camry е най-продаваната кола в Америка в продължение на цели 12 години. Моделът често е наричан бижу в короната на Toyota. Не случайно името му идва от японската дума "kanmuri", която означава "корона".

Corolla пък е най-продаваната кола в света. Името и идва от английската дума за "венче", "венчелистчета на цвете", като трябва да пресъздаде образа за красиво оформен и атрактивен малък семеен автомобил, сочи информацията от Toyota. 

Celica винаги е била символ на динамика, бързина и спортни успехи, но също така и на надеждност, достъпност и практичност. Не случайно името й идва от испанката дума "celestial", която означава "небесен", "божествен", "ангелски".

Supra е върховият спортен флагман на Toyota. Името й идва от латинската дума "Supra", която в буквален превод означава "горен". 

Corona е моделът, с който Toyota навлиза на пазара на Великобритания още през 1965 г. Името, с което се нарича бисерната светлина около слънцето, трябва да се превърне в отражение на надеждността на колата, да бъде светлина в края на тунела за шофьорите, имащи по-малко надеждни европейски коли, твърдят японците.

Prius идва от латинската дума за "преди", "предишен". Името е базирано на факта, че Prius е първият масов хибриден автомобил.

Името Previa идва от италианската дума "previdenza", която означава "предвидливост". Наименованието е използвано, тъй като Previa е първият ван със средно разположен двигател, благодарение на което в салона й се освобождава повече пространство.

TrafficNews.bg