Австралия е дом на много геоложки феномени, но малко са толкова удивителни, колко е розото езеро. То изглежда сякаш е ягодово мляко за пиене, но всъщност е едно от най-солените в света. Езерото Хилиър е едно от най-известните розови езера в Австралия, разположено край южния бряг на Западна Австралия. Британският изследовател Матю Флиндър открил езерото през януари 1802 г., когато изкачвал най-високия връх на острова и забелязал "малко езеро с розов цвят".

То се оказало толкова солено, колкото Мъртво море и никой не можел да си обясни от къде точно идва розовото оцветяване на водата. През 2015 година австралийския микробиолог Кен Макграф (Ken McGrath) се заинтересувал от розовия цвят на езерото, докато гледал научнопопулярно видео на YouTube канала SciShow. Макграф попълнил списъка си с желания като включил пътешествие до езеротото, колкото и неосъществимо да му се струвало. Скоро след това разбрал за научноизследователския проект eXtreme Microbiome. 

Ученият се свързал с неговите организатори и те също проявили интерес към нереалния цвят на водата. До него обаче не можело да се стигне току-така. Единственият начин бил въздушният транспорт. Но дори и това не ставало толкова лесно. С цел съхранение на уникалната екосистема, приземяването на острова било забранено.

След като получили разрешение от правителството за посещение на острова, и вземане на проби от водата, участниците в проекта заедно с Макграф се отправили на експедиция.

Макграф и колегите му успели да установят, че водата дължи своя цвят на халобактерии (Halobacteriaceae) и родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо съдържание на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които разрушават съединенията в химични разтворители. Учените смятат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато около езерото е имало производство на кожени изделия.

Халобактериите са едни от най-древните обитатели на нашата планета. За първи път са изолирани в началото на миналия век от микрофлората на лиманната кал, но системното им изучаване започнало чак в края на второто десетилетие на ХХ век.

На продуктите, консервирани с използването на голямо количество сол, може да се забележи червеникав налеп, който се появява вследствие на дейността на този тип микроорганизми. Още един известен водоем с розова вода поради халобактерии е Чокракското езеро в Крим.