Световната здравна организация обяви аспартама за канцерогенен. Решението беше взето от полунезависим комитет в четвъртък. 

Аспартамът е известен изкуствен подсладител, който се съдържа в над 6000 храни и газирани напитки. 

Макар думата "канцерогенен" да звучи сериозно, това не означава, че диетичната кола, която консумирате всеки ден, причинява рак. 

Някои от изследванията, разгледани от Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО показват, че е възможно да има връзка между аспартама и рака на черния дроб. Изследванията обаче не са категорични. 

Аспартамът е една от най-изследваните хранителни добавки. Много хранителни регулатори са заявявали многократно, че той е безопасен за консумация от човека, ако е в умерени количества. Експертен комитет на СЗО също направи оценка на риска от употребата на аспартам и заключи, че не е необходимо да се променя нищо, свързано с употребата му. 

Въпреки, че някои учени и производители на храни и напитки се притесняват, че етикетът на СЗО "вероятно канцерогенен" ще обърка потребителите, от агенцията заявиха, че се надяват това обозначение да подтикне учените да изследват аспартама и евентуалната му връзка, ако има такава, с рака.