Цялото семейство е на трапезата, подредена с нечетен брой ястия, а най-възрастният разчупва питката и оставя първото парче пред иконата за Богородица, след което гони злото от всички стаи с тамян.

Докато бъдникът гори в огнището, цялата къща се оглася от песните на коледарите, дошли да пожелаят здраве и берекет на стопаните на дома. 

И така до полунощ... когато трапезата се оставя неприбрана и всички лягат да спят с нетърпение на сутринта да разберат какви са подаръците под елхата. 

Това са българските обичаи за Бъдни вечер и Коледа и ако те ви се струват напълно нормални, то традициите по света далеч не изглеждат така. Вижте някои от държавите, в които посрещат Коледа по по-нестандартен начин.

Германия

Коледните обичаи не свършват с огромните базари, греяното вино и щолена, напротив - германците започват подготовката за Коледа още през последната седмица на ноември, а месецът до 25 декември се нарича "Адвент". Оттам идват и типичният коледен адвент календар - за всеки ден се отваря по едно прозорче, в което има шоколад и късмет, и типичният адвент венец, украсен с 4 свещи, като всяка се запалва в 4-те недели преди Коледа.

Друг типичен герой от германските коледни традиции е Николаус, който пристига на Николаус Таг - 6 декември, когато българите отбелязват Никулден. За разлика от нас обаче германците не отдават почит на моряците и банкерите. Вместо това Николаус носи лакомства на послушните деца и им ги оставя в ботушките. Ако те са непочистени, вместо сладко той оставя въглени. 

Смята се, че Николаус води със себе си и друг герой, който носи така наречената Rod - пръчка, с която да накаже непослушните деца.

Николаус обаче не е Дядо Коледа. Истинският Дядо Коледа идва на 25 декември и оставя подаръците под елхата. Снежанка в германските традиции няма.

Интересното за коледното дърво обаче е, че някъде в неговите клони се скрива кисела краставичка. На Коледа децата трябва да я открият и което дете я открие - получава допълнителен подарък. 

Италия

Много типични за тази страна са гайдарите - нещо като българските коледари, но в Италия свирят коледни песни на гайда, слизайки от планините.

В тази страна няколко фолклорни фигури носят подаръци на децата. Първо през нощта на 12 срещу 13 декември Санта Лучия се появява с магарето си, а децата трябва да ѝ оставят чай, а за магарето - чиния с брашно.

След това идва Бабо Натале - това е традиционният Дядо Коледа.

Освен Дядо Коледа в Италия си имат и Бефана - вещица на метла, която носи лакомства на послушните деца, а на непослушните оставя въглен. Това обаче се случва чак на 6 януари - Богоявление.

Друго интересно за Италия е, че на трапезата за Бъдни вечер в някои региони е задължителна змиорката, а в други - седемте рибни ястия.

Швеция

Тържествата за Коледа започват още в средата на декември, когато шведите честват Деня на светлината. На този ден млади момичета, облечени в бели рокли, пеят фолклорни песни за светлината, а една от девойките е избрана да носи венец от свещи на главата си.

Коледната украса в Швеция също е много важна част от традициите там. По прозорците се слагат свещници, които да светят през нощта.

На Коледа шведите имат традиция бащата да играе ролята на белобрадия старец, той обаче прилича на гном и изскача от мазетата, за да раздава подаръци, вместо да влиза през комина. 

На празничната вечеря присъства и традиционната шведска бира, за която поверие гласи, че богът на войната споделил на хората тайната за приготвянето ѝ.

Особено важна част от коледните традиции в Швеция е прочутият козел Yule. Фолклорните приказки за този образ са изключително много. Една от тях разказва, че Дядо Коледа впряга в шейната си кози вместо елени. Според друга козелът се явява преди Коледа, за да види дали всичко е украсено и дали трапезата е подредена правилно. 

Още по-назад във времето историите за козела стигат до 11. век, като легендите разказват, че козел с човешки размери бил воден от светец и можел да контролира дявола.

В духа на коледните традиции някои мъже преди се обличали в костюм на козел, за да гонят злите сили, а днес в шведските градове се правят огромни светещи фигури на козел, украсени със слама и червени панделки.

Друга интересна традиция за Швеция е гледането на Доналд Дък точно в 3 следобед на Бъдни вечер.

Австрия

Тук си имат Анти-Дядо Коледа. Това е Крампус - полудемон или полукозел, който наказва непослушните деца. В Австрия се организират цели фестивали, приличащи на българските кукерски обичаи.

Легендите разказват, че Крампус обикаля улиците, за да търси непослушни и лоши малчугани, които хваща и прибира в чувала си.

Обичаят се осъществява през първата седмица на декември, когато млади мъже се обличат в страшни костюми, украсени с вериги и други тракащи предмети, като започват да подскачат и танцуват, за да плашат децата. 

Подобно на традициите в Германия австрийците също имат Николаус, който оставя лакомства за децата, както и адвент календари и венци.

Испания

Испания се откроява с две коледни традиции - испанската коледна лотария и "изхождащия се" дънер. 

Ел Гордо е най-голямата лотария в света, която се провежда без прекъсване от началото на 19. век. В нея по Коледа участват почти всички испанци, а опашките за билети са огромни, каквито са и сумите за печелене. 

Обикновено става дума за печалби в милиарди, а тегленето на печелившия винаги е в 9 часа сутринта на Коледа.

Относно "изхождащия се" дънер - това е т.нар. Кага Тио - издълбан дънер, поставен на "четири крака" и с нарисувано лице с усмивка от едната страна, който се храни със сладки и се завива с одеяло. Всяка вечер от средата на декември до Коледа дънерът се захранва с лакомства от децата. На Коледа цялото семейство удря дървото и пее песни, докато то не пусне всички сладкиши в него.

Свързана с изхождането, испанците имат и още една традиция - скриват фигурки на изхождащи се известни личности за късмет през новата година. Първоначално фигурките са изобразявали гном.

В Испания също така на Бъдни вечер се ядат пуйка или морски дарове, а подаръците за децата се донасят от различни герои, включително и трима мускетари.

Финландия

Тук коледните обичаи по-скоро напомнят на Хелоуин, отколкото на Рождество Христово. Колкото и странно и плашещо да изглежда, финландците ходят на "разходка до гробищата" след вечерята на Бъдни вечер. Така те отдават почит на загиналите си близки и роднини. 

Според традицията трябва да се запали свещ за всеки един починал човек. Шествието на гробищата привлича хората именно заради красивите светлини от свещите. 

Във Финландия, подобно на Швеция, образът на Дядо Коледа е представен като козел, който носи подаръците на децата на 24 декември. Името му е Joulupukki, което в буквален превод означава коледна коза.

Япония

В Япония Коледа по-скоро наподобява Свети Валентин. Там тя се възприема като романтичен празник и като възможност за самотните да открият своите половинки. 

Това обаче не е всичко - в Япония Коледа се е превърнала и в своеобразен празник на KFC - всичко започва от една американска реклама, разпространена в Япония, според която веригата за бързо хранене олицетворява честването на семейния празник. 

По това време в държавата дори се налага да си направиш резервация в ресторантите на KFC, защото те са препълнени.

Украйна

Коледните традиции в тази държава са свързани с паяците и паяжината им. Украинците използват брокатена украса, наподобяваща на паяжина, която слагат на коледното. 

Легендата гласи, че преди време вдовица била толкова бедна, че не можела да си позволи да украси елхата със своите деца. Тогава паяците в дома на жената видели сълзите ѝ и решили да я зарадват, като изплели красиви блестящи паяжини по цялата елха.

Исландия

Тук си имат Коледна котка, която изяжда всеки неподходящо облечен за зимата. Това поверие има за цел да сплаши по-скоро деца, защото в Исландия има традиция по Коледа да се подаряват нови топли дрехи на всеки, който е бил добър и работлив през годината. 

Така родителите убеждават децата си, че трябва да са послушни, за да не ги изяде Коледната котка, понеже не са получили нови топли дрехи. 

Исландските семейства се събират заедно на коледна вечеря, за да се пазят един друг, в случай че лошата котка дойде, за да изяде някой от тях.

Също така подаръците в Исландия се раздават цели 13 дни от 13 джуджета, които поставя малки подаръци в обувките на послушните деца.

Република Южна Африка

В тази държава необичайното е коледната трапеза - вместо пуйка, свинско, рибни дарове, които присъстват на масата в другите страни, в Република Южна Африка поднасят специалитет - Коледни пържени гъсеници. 

Те са специален вид - императорски молец.