През тази година се появиха множество нови тенденции в коледната украса, но един елемент се откроява ясно като фаворит: сушените резени портокал.

Цитрусова мания в празничния декор

Изглежда, че инфлуенсъри, любители на "направи си сам", дизайнери и дори стари познати масово са превърнали портокалите си в декоративни елементи.

Плодовете се сушат във фурна и се използват като естествена, ароматна и стилна украса – тенденция, която печели симпатиите на все повече хора.

Освен че е изключително достъпен проект, сушенето на портокали помага и за намаляване на хранителните отпадъци – дори поувехналите плодове могат да намерят нов живот.

Сушените резени са и многофункционални: използват се като играчки за елха, нанизи за гирлянди, украса за венци от бор, както и като красив завършек на опаковани подаръци.

Резените трябва да се сушат бавно и внимателно, за да не изгорят. За онези, които нямат възможност да ги приготвят у дома, на пазара вече се предлагат готови варианти.

Какво ви е необходимо:

  • портокали
  • тави за печене
  • хартия за печене
  • Канап или декоративен конец

Как да приготвите сушени портокали

Фурната се загрява на 180 градуса, като целта е бавно извличане на влагата без прегаряне. Портокалите се нарязват на тънки кръгли резени, които леко се подсушават с кухненска хартия.

Подреждат се върху тава, покрита с хартия за печене, и се сушат около два часа, докато станат твърди и не лепнат. В последните 30 минути е важно да се наблюдават често.

След охлаждане в резените се правят малки отвори и се нанизват с канап или декоративен конец.