"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание – Най-объркващите мистерии на древния свят.

Древната история е пълна с неразгадани мистерии, някои от които, от изгубени гробища до потънали градове, пленяват общественото въображение от векове.

„Хората са очаровани от произхода, хората са очаровани от мистериите“, казва Андреа М. Берлин , професор по археология в Бостънския университет. „Много сме любопитни за това, което не можем да видим, за това, което е било преди.“

Ето някои от най-объркващите мистерии на древния свят, заслужаващи поглед назад във времето:

 

Линиите на Наска

Преди около 2000 години цивилизация преди инките гравира серия от огромни рисунки в сухата крайбрежна равнина на Перу. Известни като линиите на Наска , тези геоглифи остават до голяма степен неизвестни, докато самолетите не започнат да летят над района през 30-те години на миналия век. Към днешна дата са открити над 1000 дизайна: повечето са прави линии, простиращи се до 30 мили, или геометрични форми, от трапец до спирали, докато други изобразяват животни и растения , включително паяк, колибри, маймуна, кит , двуглава змия, куче и хуманоидна фигура с прякор „Астронавтът“. През 2022 г. бяха открити 168 нови геоглифа , но изследователите все още не разбират тяхната цел. Една известна хипотеза ги свързва с водни ритуали, въпреки че има и други предположения .

 

Свещникът Паракас

На северозапад от линиите Наска, издълбан в хълм с изглед към залива Писко в Перу, се намира канделабрата Паракас , друг масивен геоглиф, който се простира на около 600 фута от горе до долу. Въпреки че керамиката, открита на мястото, е датирана около 200 г. пр. н. е., никой не знае възрастта на самия свещник. Неговият raison d'être (причина за сътворяването) остава също толкова неясен. Една теория твърди, че е служил като навигационен инструмент за моряците, докато друга твърди, че изобразява тризъбеца на бога-създател.

 

Крепостта Саксайуаман

На друго място в Перу, точно извън Куско, се намират останките от крепостта Саксайуаман , която е старателно построена от инките през 1400 г. Подобно на Мачу Пикчу , работниците на инките по някакъв начин преместили огромни скали на място - някои от които тежали 125 тона или повече - преди зидарите да ги изрежат, използвайки само бронзови и каменни инструменти, и да ги монтират заедно без хоросан. Въпреки че испанските колонизатори са разглобили голяма част от мястото за строителни материали, Саксайуаман е останала структурно достатъчно здрава, за да издържи на големи земетресения и други разрушения на времето.

 

Паметникът в Йонагуни

Край бреговете на японския остров Йонагуни се намира подводна скална структура, дълга най-малко 165 фута (5 029,2 см.) и широка 65 фута (1 981 см.), която прилича на изкуствена стъпаловидна пирамида. Открит през 80-те години на миналия век и сега известен като Паметника Йонагуни, някои изследователи смятат, че той е руините на древна цивилизация. Много други изследователи обаче твърдят, че „Японската Атлантида” не е нищо повече от любопитен природен феномен, оформен от тектонично издигане и океански течения.

 

Залива Гуанабара

Действайки по сигнал на местните жители, противоречивият изследовател на корабокрушение Робърт Маркс заяви през 1982 г., че е открил няколко римски вази с две дръжки, известни като амфори, в залива Гуанабара в Бразилия. Според Маркс амфорите, покрити с раковина, са доказателство, че римляните са били първите европейци в Бразилия, които са предшествали португалците с над 1000 години. Той обаче така и не успя да проучи напълно мястото, тъй като бразилското правителство му забрани да влиза в страната за предполагаемо грабеж и спря напълно подводното проучване. Маркс отговори, като обвини бразилския флот, че изхвърля утайка върху амфорите, за да не се налага да пренаписва историята. И до ден днешен римското присъствие на бразилския бряг остава недоказано.

 

Бъдете здрави!

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.