Какво правите с водата от сварения нахут или боб? Повечето домакини я хвърлят без да се замислят, че могат да направят десерт с нея. Звучи странно, нали? И аз реагирах така първоначално, но не и след като опитах от вкусния шоколадов мус, който направих с акфабата.

Оказва се, че водата от сварения нахут или боб е чудесен заместител на яйчения белтък, затова и е наричана още вегетарианско яйце.

Неговата уникална смес от нишесте, протеини и други разтворими растителни твърди вещества, които са мигрирали от семената във водата по време на процеса на готвене, дава на аквафабата широк спектър от емулгиращи, пенещи, свързващи, желатинизиращи и сгъстяващи свойства.

Думата произхожда от латинските думи faba (боб) и aqua (вода). Възможностите, които предоставя аквафаба, са наистина неограничени - може да се използва като заместител на сирене, масло, сметана, за приготвяне на майонеза и какво ли още не.

За да използвате аквафаба като яйчен белтък или като заместител на цяло яйце, следвайте това съотношение: 3 супени лъжици аквафаба се равняват на едно голямо яйце, 2 супени лъжици - за белтък, а 1 супена лъжица - за жълтък.

Най-хубавата аквафаба се получава от нахут.

А как да направите шоколадов мус?

След като разбиете с миксер водата от сварения нахут до твърдо състояние, добавете разтопен на водна баня черен шоколад.

Докато го разтапяте може да добавите малко ядково мляко, а докато разбивате аквафабата няколко капки лимон. Разбъркайте внимателно кафявата смес, разпределете в купички и оставете за няколко часа в хладилника.