Болен от Ебола е влязъл в обществен магазин след като е избягал от болница в Либерия, за това свидетелства заснето видео. Човекът напусна болница „Елва” в столицата на Либерия, Монровия с етикет, който потвърждава, че е заразен с Ебола.
На клипа, качен в Youtube се вижда, че хората са в ужас при вида на мъжа в червена престилка. Когато медицинският персонал пристига, болният се опитва да избяга и да се отбранява с пръчка. Въпреки това лекарите успяват да го заловят.
Местни жители съобщават, че това е петият случай, в който пациент под карантина успява да избяга в града.
„Още от началото заявихме пред либерийското правителството, че не искаме Ебола лагер тук.”, съобщава очевидец на случилото се.
Либерия е една от най-засегнатите от вируса Ебола държави в света. От 26 август са регистрирани поне 1378 болни от Ебола,  422 от които са смъртни случаи.
Досега вирусът Ебола, който се предава с телесни секрети, покоси повече от 1500 човека в Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия от началото на 2014.
Лекари без граници оповестиха, че светът „губи битката” срещу Ебола.
„Бунтовете се разпространяват. Центровете за карантина са затрупани. Лекарите се заразяват и жертвите сред тях са шокиращи. Други бягат и оставят пациентите без грижа дори и за често срещаните болести. Цялата здравна система се разпада.”, съобщава интернационалният президент на MSF.
Тя допълни, че вместо строенето на нови медицински центрове в Либерия, са принудени да строят крематории.
Междувременно, Америка напредва с тестирането на лекарство срещу вируса Ебола върху хора. Но заради случващото се, резултатите вероятно няма да са готови до края на годината.

Източник: rt.com; превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg