
Специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин преносим сензор, който "казва" на потребителите дали храната в магазина или хладилника е безопасна за консумация, съобщи сайтът Гизмаг.
Приспособлението, състоящо се от модифицирани въглеродни нанотръби функционира, като отчита газовете, отделяни от гниещи храни, като например месо. Сензорът предоставя много по-точна информация за безопасността на храната, отколкото обозначения върху опаковките срок на годност.
Специалистите са тествали сензора върху четири вида месо - свинско, пилешко, треска и сьомга. Изследователите са установили, че и четирите вида месо запазват свежестта си в хладилник четири дни. Без охлаждане и четирите проби са започнали да гният, но с различно темпо.
Това не е първият по рода си сензор, който открива признаци за разваляне на храната. Предимството му обаче е, че за разлика от други подобни приспособления е малък, преносим, евтин и лесен за производство.
Сензорът може да помогне на само за откриването на развалени продукти, но и за намаляването на хранителните отпадъци.
"Хората постоянно изхвърлят храна, смятайки, че е развалена, докато тя всъщност все още е годна за консумация", казва Тимъти Суагър от изследователския екип.
ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК
TrafficNews.bg
Още от категорията

Непал ограничава разрешителните за Еверест

Смутита за бърз метаболизъм

Акценти




Оперният певец Богомил Спиров загина при катастрофа

Проф. Мурджева: Честите инфекции са знак за опасност



Тежка катастрофа на АМ „Тракия”
