С настъпването на есента, когато дните стават по-къси, а светлината намалява, много хора започват да изпитват симптоми на сезонно афективно разстройство (САР), известно още като есенна депресия. Този вид депресия се характеризира с липса на енергия, промени в настроението, затруднена концентрация и дори понижено либидо. Въпреки че има различни начини за справяне с есенната депресия, едно от средствата, които може да предложи както физически, така и емоционални ползи е сексът.

Сексът увеличава производството на "хормоните на щастието"

Сексът е мощен стимулатор на производството на ендорфини и окситоцин – химически вещества в мозъка, които ни помагат да се чувстваме щастливи и спокойни. Ендорфините са естествени болкоуспокояващи и могат да помогнат за намаляване на стреса и депресията. Окситоцинът, известен като "хормона на любовта" също играе важна роля в създаването на чувство на близост и свързаност с партньора.

Проучванията показват, че редовният секс е свързан с по-високи нива на щастие и намалено чувство на стрес. Освен това, повишените нива на окситоцин и ендорфини могат да намалят усещането за безпокойство и да повишат настроението.

Физическа активност и подобряване на кръвообращението

Сексът може да бъде чудесен начин да повишите нивото на физическата си активност, което само по себе си има редица ползи за психическото здраве. По време на полов акт сърцето ви изпомпва повече кръв, което води до по-добро кръвообращение и засилване на метаболизма. Това може да помогне за повишаване на енергийните нива, особено през есента, когато много хора се чувстват по-уморени и с по-ниска активност.

Физическата активност стимулира производството на допамин и серотонин – два невротрансмитера, свързани с усещането за щастие и благополучие. Затова сексът не само подобрява физическата форма, но и може да помогне за преодоляване на депресивни настроения.

Сексуалната активност подобрява съня

Есенната депресия често е свързана с проблеми със съня. Недостатъчното или нередовно спане може да засили симптомите на депресия и да увеличи чувството на умора и изтощение, пише puls.bg. Сексът обаче може да помогне за подобряване на качеството на съня. След оргазъм, тялото освобождава хормона пролактин, който предизвиква чувство на релаксация и сънливост. Това може да бъде особено полезно, ако изпитвате трудности при заспиване или често се будите през нощта.

Добър сън е от ключово значение за психичното здраве, особено през есента, когато тялото ни се приспособява към по-малко слънчева светлина и по-дълги нощи. Сексът може да помогне за подобряване на съня и намаляване на симптомите на депресия, свързани с липсата на качествен сън.

Повишаване на самочувствието и свързаността

Редовният секс може да помогне за повишаване на самочувствието и усещането за удовлетвореност. Изследванията показват, че хората, които имат активен сексуален живот, се чувстват по-уверени и удовлетворени от себе си и своите взаимоотношения. Това е особено важно през есента, когато липсата на слънчева светлина може да намали енергията и мотивацията ни.

Окситоцинът, освободен по време на секс, също така помага за укрепване на емоционалната връзка между партньорите. Тази засилена близост и свързаност може да бъде от решаващо значение за справяне с есенната депресия, тъй като чувството на подкрепа и любов е от съществено значение за психичното здраве.

Светлинна терапия и сексуалната активност

Една от основните причини за есенната депресия е намаленото количество слънчева светлина. Липсата на достатъчно дневна светлина може да доведе до намалено производство на серотонин, което влошава настроението. Светлинната терапия е един от популярните методи за справяне с есенната депресия, но сексът също може да играе важна роля в борбата с нея.

Проучванията показват, че хората, които се занимават с редовна сексуална активност, имат по-добро емоционално състояние, дори и при по-малко излагане на естествена светлина. Това означава, че сексът може да допринесе за поддържането на стабилни нива на серотонин и да намали симптомите на депресия, причинени от липсата на слънчева светлина.

Есенната депресия е често срещано явление, но има различни начини за справяне с нея, включително и редовният секс. Той не само увеличава производството на хормони, които ни правят по-щастливи, но и подобрява физическата активност, съня и самочувствието.