Първата рецепта от новата рубрика нa TrafficNews.bg - „Направи си сам, не стой гладен” е рецепта за традиционен български тиквеник за Бъдни вечер. Както вероятно знаете, трапезата на Бъдни вечер е тържествена и трябва да бъде изобилна. Приготвят се нечетен брой постни ястия (например 7,9 и т.н) – варен боб, сарми с ориз, пълнени чушки, тиквеник, зелник, варена царевица, както и орехи, мед, жито,плодове, кромид и чесън, сол и пипер. Слагат се специално ошав, вино и ракия. Над всичко е хлябът. За Бъдни вечер се приготвя прясна пита ,в която е скрита паричка за късмет... Хлябът е в центъра на масата, а свещта върху него се запалва, когато всички са се събрали. Когато се разчупва питката, първото парче се нарича за Богородица, второто е за къщата, третото е за най-възрастния човек от дома, а следващите късове се раздават до най-малкия член на семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще носи парите в къщата през следващата година. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. Масата в празничната вечер, не се вдига, защото се вярва, че Богородица посещава дома.
Днес сме ви приготвили домашна и изпитана рецепта за тиквеник.
Продукти:
1, 5 кг. настъргана сурова тиква
1 пакет кори за баница
200 мл. олио
200 гр. захар
Орехи и канела по желание
Начин на приготвяне:
Тиквата се измива, отстраняват се семките и се настъргва. Настърганата тиква се задушава в тиган с малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата ѝ. След това се маха от котлона да изстине.
Взима се кръгла тава ( препоръчително е с по-голям диаметър, около 37 см), намазва се дъното ѝ с олио, да не залепва, след това взимате корите и всяка двойка кора се наръсва на рядко със сместа от тиква (слагат се орехи и канела по желание). След това се навива на руло, което се поставя в центъра на тавата, навито (във формата на охлюв), като всяко следващо руло, нараства.
Изпичане:
Пече се във фурна на 180 ° до зачервяване, процесът трае около 50 минути. След като се изпече във фурната, се изважда и се напръсква с подсладена хладка вода, за да омекне. След това се ръси със захар на кристали и се завива с кърпа. Добре е да отлежи една нощ в тавата, преди консумация.
Очаквайте още авторски празнични рецепти от TrafficNews.bg.
Надежда Велкова
Фотограф: Цветелина Велкова
Още от категорията
Дневен хороскоп за 24 декември: Деви - харчете стегнато, Везни - пазете се от спекулации