Почитателите на вкусния шоколад Нутела останаха крайно разочаровани и в шок след новината за промяната на рецептата на сладкия продукт.
На официалната страница на Центъра за защита на потребителите в Хамбург беше посочено, че Ferrero тайно решава да смени формула за приготвянето на шоколада, а причините все още остават неясни.
По-малко какао, повече мляко на прах
Промените в рецептата са свързани със съдържанието на съставките. Бурканче Nutella вече ще съдържа 56.3% процента захар, вместо досегашните 55.9. Увеличава се и количеството на обезмасленото мляко на прах на 8.7%, което се предполага, че ще бъде за сметка на какаото. Точното му съдържание и това на редица други продукти не се уточнява на етикета на продукта. Вследствие на новата рецепта, цветът на лешниковия нуга крем е станал по-светъл.
Реакцията на потребителите
Много от почитателите на шоколада изразиха своето разочарование и недоволство към производителите на течния шоколад. В социалните мрежи се появиха публикации на хора, които споделяха, че любимият шоколад никога повече няма да бъде същият. Някои дори се опитаха да бойкотират производството по новата рецепта, пише lifestyle.bg
В социалната мрежа Twitter се появиха хаштаг #boycottNutella, където освен критични публикации към новия продукт и компанията производител, потребители предлагаха и различни заместители на шоколада.
Не липсваха и предположения, че промените са свързани с увеличаването на състава на продукти, които са по евтини на пазара.
Прекомерното количество захар в течния шоколад
От Центъра за защита на потребителите в Хамбург посочиха, че ще вземат мерки, свързани с храните, заради увеличаването на броя на хората с наднормено тегло. Вместо да обърне внимание на световния проблем със затлъстяването, Ferrero повишава количеството захар в шоколада, което е в разрез със здравната политика на редица правителства. Много държави по света изразиха своето искрено недоволство към дейността на производителите.
От компанията Ferrero не проявиха отношение към здравния проблем. Те обявиха единствено, че промените в състава са незначителни и няма да повлияят на вкуса и качеството на техния продукт. Уточниха още, че съдържанието на лешници, какао и палмово масло остава непроменено, не са добавени и изкуствени оцветители или консерванти. Цената на течния шоколад също няма да подлежи на корекция.