Бъдни вечер е. А каква Бъдни вечер без постни сарми с кисело зеле? Абсурд! Така че, ако не сте започнали да ги приготвяте, сега е моментът:

Ето и продуктите, които са ви необходими:

ориз - кафена чашка
гъби - 5-6 бр. пресни печурки
1 морков
орехи - 1/2 кафена чашка нарязани
1 с.л. доматено пюре
чер пипер, мащерка, малко сол, олио - 1 кафена чашка
листа от кисело зеле

А ето и начина на приготвяне:

Измива се оризът и се накисва в студена вода за около 30 минути, докато побелее, за да не се слепва. През това време се подготвят другите продукти - запържват се в олиото почистените и нарязани гъби заедно с рендосания морков и доматеното пюре няколко минути, добавя се оризът и се разбърква още няколко минути, след което се сипва малко вода.

Като поизври на бавен огън, се добавят орехите и подправките. Сваля се от огъня и с това плънката е готова.

Във всяко зелево листо се поставя по лъжица от плънката и се завива. Така подготвените сарми се варят на умерен огън до готовност, като освен вода, малко олио и чашка зелев сок се поръсва черен пипер и се поставя листо дафинов лист.

Предложената рецепта е от rozali.com.