Много от нас посягат към блокче шоколад, когато се чувстват зле, но според ново проучване няколко квадратчета черен шоколад наистина могат да повдигнат настроението ни.
Изследователи в Корея са открили, че ако ядем 30 грама от 85% черен шоколад на ден, ще бъдем. Смята се, че подобренията в настроението са свързани с микробни промени в червата от консумация на шоколад, предполагат фекални проби.
Ползите обаче са открити само от яденето на шоколад, съдържащ 85 процента какао, а не популярни лакомства от млечен шоколад, които трябва да се консумират умерено.
Шоколадовите продукти с висок процент какао обикновено са по-добри за вас, защото съдържат по-малко захар, мазнини и други добавки като оцветители и палмово масло.
Какаото, използвано при производството на шоколад, е богато на фибри, желязо и „фитохимикали“ – мощни химични съединения, открити в растенията, за които е известно, че поддържат имунната система и намаляват риска от заболявания като рак, деменция, артрит, сърдечни заболявания и инсулт.
Новото проучване е проведено от изследователи от катедрата по храни и хранене, Колеж по човешка екология, Сеулски национален университет. Досега малко се знае за емоционалните ефекти от ежедневния прием на черен шоколад, твърдят те.
„Тъмният шоколад отдавна е признат със свойствата си да променят настроението“, казват те в изследователската си статия.
„Въпреки това, доказателствата относно емоционалните ефекти от ежедневния прием на черен шоколад са ограничени.
„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което предоставя доказателства, че консумацията на черен шоколад в ежедневието влияе на физиологичните и психологическите състояния.“
За проучването изследователите са работили с 46 участници, които консумират или 30 грама на ден от 85 процента какаов шоколад, 30 грама на ден от 70 процента какаов шоколад или без шоколад всеки ден в продължение на три седмици, предава Daily Mail.