Аводако представлява плод на растение със зелена месеста част и голяма костилка в центъра. Въпреки, че авокадото се използва в множество солени ястия като салати и гуакамоле, авокадото е плод. Ботаниката слага авокадото в семейство бери, където са ягодата, малината и къпината. Без значение от класификацията в ботаниката, авокадото се смята за суперхрана. В него се съдържат значително количество и разнообразие от хранителни вещества, както и други полезни растителни съединения, които имат огромно значение за организма, пише puls.bg.
Ето ги и петте ползи от консумацията на авокадо:
1. Растение, богато на хранителни вещества
В едно авокадо се намират множество витамини и минерали. Някои от тях са витамини С, К, Е и В6, и минерали като магнезий, ниацин и калий. Най-ценното хранително вещество, което се съдържа в авокадото, са неговите полезни мазнини. Те помагат при хранене, като дават усещане за ситост. Мазнините играят важна роля в здравето на кожата, хранителната система и имунната система.
2. Подпомагат сърдечното здраве
В списъка на полезни вещества, съдържащи се в авокадото, се появява бета ситостерол. Това вещество помага за поддържането на здравословни нива на холестерол. Мазнините в авокадото съдействат за правилното разграждане на въглехидрати, което помага за регулиране на нивата на кръвна захар.
3. Намаляват риска от депресия
Авокадото е добър източник на фолиева киселина. Тя има значение за хранителната система, но има връзка и с доброто психическо състояние. Проучвания са открили, че фолиевата киселина позволява за по-добро усвояване на хранителни вещества от мозъка. Този процес е важен и нарушенията в него могат да увредят производството на хормони като серотонин и допамин, които играят важна роля в настроението.
4. Предпазват очите от увреждане
Лутеин и зеаксантин са химикали, които действат като антиоксиданти за очите. Те се съдържат в авокадото и предпазват очите от всякакви щети, включително тези от постоянното излагане на UV лъчи.
5. Предоставя добра защита против хронични заболявания
Хранителните вещества в авокадото, особено мазнините и фибрите, предпазват организма от хронични заболявания. Полезните мастни киселини имат доказан ефект против сърдечни заболявания, а фибрите намаляват риска от инсулт, затлъстяване и хипертония.
Още от категорията
Дневен хороскоп за 24 ноември: Скорпион - бъдете по-сдържани, Овен - отпуснете се