Млякото е пълноценна храна поради съдържанието в него на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини, и то в немалки количества - витамин А и С, витамини от групата В и др.  

Прясното мляко е особено необходима и полезна храна за всички възрасти. Подходящо е като диетична храна при някои по-тежки болестни състояния, при по-напреднала възраст. Млякото трябва да бъде включено в менюто ежедневно, особено при малките деца.  

Киселото мляко е национална българска храна с приятен вкус и висока хранителна стойност. Айран и таратор с лук, е полезна разхладителна храна. Киселото мляко се употребява и като диетична храна при някои заболявания. 

Маслото съдържа голям процент мазнини и белтъчини, въглехидрати, витамини и вода. Маслото е лесно смилаема храна, която осигурява на организма значително количество хранителни вещества. Необходимо е да се употребява ежедневно и особено от децата. Възрастните трябва да го използват в по-ограничено количество, защото в по-голямо количество то предразполага към атеросклероза. 

Сиренето има голямото количество на белтъчини и мазнини , съдържа и ферменти, които имат значение за дейността на стомаха и червата. Между солите, които съдържа, от особено значение са калциевите и фосфорните. Предпазва зъбите от заболяване. Усвоимостта на сиренето, когато е меко и се дъвче бавно и продължително, достига 90, дори 100 %. То е ценна храна за здрави и болни, еднакво полезна за хората на умствения и физическия труд.