 
                  
Чували сме какво ли не за негативните ефекти на захарта върху нашето тяло. Като започнем от развалени зъби, минем през диабет и наднормено тегло и стигнем до кожа с редица несъвършенства. Но да се откажем категорично от нея е наистина трудна, дори невъзможна задача. Защото освен да ограничим всички сладки изделия, трябва да спрем да консумираме и тези със скрити захари в състава си. А те са наистина повече, отколкото предполагаме.
Подуване на корема, умора, чести промени в настроението, нарушения на съня и склонна към несъвършенства кожа са само някои от симптомите, които издават, че май прекаляваме с консумираната захар. Затова и е интересно да разберем какво би се случило с тялото ни, ако вземем радикалното решение да спрем да я приемаме в продължение на поне три седмици. И какви точно стъпки трябва да направим, за да е успешно предизвикателството.
Както някои други субстанции, захарта също има свойството да ни пристрастява в известна степен. Това се дължи на скоковете в нивата на кръвна захар и енергия, които получаваме след консумацията й. Именно затова често я търсим неосъзнато, а и неразбрано я приемаме, скрита под различни имена - глюкозен сироп, фруктоза или малтодекстрин.
Какво ще се случи
Симптомите на абстиненция се появяват в рамките на няколко дни след като сме отказали захарта. Тя най-често се изразява в главоболие, раздразнителност и умора. Всичко това обаче преминава бързо и се заменя от положителните промени. Сред тях са подобряване на енергийните нива и качеството на съня.
А на по-късен етап, след около три седмици, са видими и други - по-хубава кожа, по-малко подуване на корема и лицето и по-стройно тяло. Възпалителните процеси в организма намаляват, подобрява се чревната микрофлора, а покрай нея и храносмилането. Понеже връзката мозък-черва е научно доказана, положителна промяна има и върху настроението ни.
Какво да правим
За да избегнем периода на захарна абстиненция, който със сигурност няма да ни е приятен, може първоначално да използваме естествени подсладители - мед, кокосова захар или стевия. Вместо обичайните сладки закуски се препоръчва да изберем естествени, питателни храни.
Пресните плодове и зеленчуци са това, на което трябва да акцентираме в храненето си. Важното е да приемаме и достатъчно храни, богати на фибри и протеини. А ако ни се дояде нещо сладко, най-добрият избор са сушените плодове. Те съдържат и естествени захари, но и фибри, и витамини, които регулират нивата на кръвна захар, обяснява City Magazine.
Още от категорията
Виж всички 
            
              Лъжец ли си? Как да разпознаем лъжите по поведението на човек
 
              
              
           
              
              
          Акценти
Виж всички 
                
                
             
                
                
             
                
                
             
                
                
             
                
                
             
                
                Напусна ни доайенът на пловдивските адвокати Елена Райчева
 
                
                
             
                
                Продават емблематично заведение и пиано бар в Пловдив
 
                
                
             
                   
                   
                   
                  