Понякога след хранене, когато мием съдовете и по тях е останала храна, често тя отива в канала.
А отпадъците след готвене понякога също отиват там. Но истината е, че има неща, които никога и при никакви обстоятелства не бива да отиват в канала, защото освен, че могат да набъбнат вътре, могат да са и токсични.
Едно от тези неща е оризът.
Знаете как набъбва докато се вари, нали?
Е, представете си вече сготвен ориз, който попада в канала на мивката. Той става на плътна каша, която освен, че запушва пътя на водата, става и прекрасно място за завъждане на микроорганизми.
Най-добре е хранителните остатъци да се изхвърлят в кофата за боклук или в машиня за компост.
Черупките от яйца могат да предизвикат големи проблеми.
Лекарствата може да се разкрадят от водата и от канала да има токсични изпарения.