Понякога след хранене, когато мием съдовете и по тях е останала храна, често тя отива в канала.

А отпадъците след готвене понякога също отиват там. Но истината е, че има неща, които никога и при никакви обстоятелства не бива да отиват в канала, защото освен, че могат да набъбнат вътре, могат да са и токсични.

Едно от тези неща е оризът.

Знаете как набъбва докато се вари, нали?

Е, представете си вече сготвен ориз, който попада в канала на мивката. Той става на плътна каша, която освен, че запушва пътя на водата, става и прекрасно място за завъждане на микроорганизми. 

Най-добре е хранителните остатъци да се изхвърлят в кофата за боклук или в машиня за компост. 

Черупките от яйца могат да предизвикат големи проблеми. 

 

Лекарствата може да се разкрадят от водата и от канала да има токсични изпарения. 

 
С брашно и вода се прави пластелин за децата. Същият такъв пластелин се образува и в тръбите ви, ако изсипете брашно в канализацията.
 
Ядките са твърди и могат да заседната по извивките на тръпите, особено гофрираните. 
 
Пaстата не може да се разгради и запушва канала.
 
Фасове не бива да се изхвърлят в канала.