M60-UCD1, открита от Звездния телескоп Хъбъл на Наса през 2013г., е една от най-малките познати галактики. Но сега от космическата агенция съобщават, че галактиката "джудже" крие "чудовищна" черна дупка.
Диаметърът на M60-UCD1 е на около 300 светлинни години - само 1/500 от ширината на нашата галактика. Въпреки това в галактиката има 140 милиона звезди, което я правят една от най-плътните галактики. За сравнение, НАСА обяснява, как например нощно време от земната повърхност ние виждаме 4,000 звезди. Ако живеехме на новооткритата M60-UCD1 нашия небосвод трябва да е покрито с не по-малко от един милион звезди "видими с невъоръжено око".
Но това, което наистина изненадало астрономите е супермасивната черна дупка, която те открили на повърхността на M60-UCD1.
Скрита в най-малката галактика, черната дупка е с маса пет пъти по-голяма от черна дупка в нашата галактика - Млечния път. Теглото и може да се сравни със 21 милиона слънца и е 15 процента от масата на цялата галактика M60-UCD1 - но в същото време е по-малко от 0,01 процента от масата на Млечния път.
"Това е доста невероятно, като се има предвид, че Млечният път е 500 пъти по-голям и 1,000 пъти по-тежък от галактиката- джудже." - коментира в своя публикация астрономът Анил Сет от Университета в Юта, водещ автор на международно проучване на галактиката- джудже.
Проучването предизвика астрономите да преразгледат теориите за галактиките- джуджета. Може да се окаже, че малките галактики, всъщност, са останки от сблъсъци между по-големи галактики.
До откриването им се смяташе, че "джуджетата" представляват малки острови на звездите, родени в изолация.
"Ние не знаем в някой друг случай да можеш да се направи толкова голяма черна дупка в такъв малък обект", съобщава още Сет.
Наблюдението също така предполага, че съществуват още много компактни галактики във Вселената, които да съдържат супермасивни черни дупки.
Може да се окаже, че M60-UCD1 някога е била голяма галактика с над 10 милиарда звезди, но след това преминала много близо до центъра на още по-голяма галактика, М60. В резултат на това звездите и тъмната материя във външната част на галактиката са се откъснали и са станали част от М60.
Възможно е, M60-UCD1 в крайна сметка да бъде издърпана и напълно да се слее с М60, която има своя черна дупка, 1,000 пъти по- голяма от черната дупка на Млечния път.
Ако това се случи, черните дупки на двете галактики, който са на 50 милиона светлинни години, също ще се слеят.

 TrafficNews.bg