Още през 1995 г., когато Amazon за първи път стартира като скромна онлайн книжарница, основателят Джеф Безос знае, че цифровият пазар е предопределен да бъде "магазин за всичко".

Но би ли могъл Безос да си представи, че "всичко" ще се разпростре до живи мадагаскарски съскащи хлебарки, афро перуки за кучета и тоалетни, които се активират с движение?

Днес Amazon е съкровище не само за електроника, домашен декор и други предсказуеми покупки, но и за доста странни неща... и храни, пише Profit.bg.

Вижте само няколко от тях:

Тестиси от бик

Това ястие е деликатес за ранните заселници в района на Скалистите планини в Америка. Ядат се пържени, задушени или печени и се радват на популярност в Западна Америка и Западна Канада.

Ако искате да ги опитате, можете да ги купите и онлайн.

Вековно яйце

В Китай този продукт, наричан още "консервирани яйца" и "яйца на хилядолетието", са познати отдавна и могат да се намерят в хранителни магазини и ресторанти в цялата страна. Яйцата се сушат в продължение на дни, седмици или дори месеци (термините "век" и "хилядолетие" са леко маркетингово преувеличение).

След дълъг процес на ферментация, те придобиват зеленикаво-кафяв цвят и излъчват аромат на амоняк.

Ако всичко това звучи вкусно, можете да си поръчате.

Печени тайландски зеброви тарантули

Хранителните насекоми стават все по-модерни в западния свят, като знаменитости - като Никол Кидман и Салма Хайек, гордо казват колко са вкусни. Все повече ресторанти също вече предлагат този „деликатес“.

В Азия обаче това е съвсем обичайна храна и може да се намери навсякъде. Ако не ви се пътува до Тайланд, можете да си ги поръчате.

Пушена гърмяща змия

Какъв е вкусът на гърмящите змии? Някои го наричат "пилешко", докато други твърдят, че е като алигатор. Но защо да вярвате на всичко, което другите казват? Просто я опитайте! Знаете къде можете да я поръчате.

Ферментирала балтийски херинга

Смятано за "най-ужасната храна в света" от много хранителни критици, surströmming е много миризливо традиционно ястие от Северна Швеция. Състои се от малки риба херинга, уловена в Балтийско море, след това осолена, ферментирала и консервирана.

Тъй като рибата продължава да ферментира, след като е опакована, опаковката има тенденция да се издува, дори неотворена на рафта. Миризмата е интензивна, описвана като комбинация от изгнили яйца, градинско масло и оцет. Ако можете да преодолеете миризмата, можете да я опитате.

Деликатесът се сервира в Швеция в края на лятото, обикновено на места на открито, за да може да се разсее миризмата. Някои шведи заравят кутиите в снега, за да ги отворят на 25 декември.

Кенгуру

Австралийското правителство насърчава яденето на кенгуру. През 2017 г. австралийците съобщават, че при неотдавнашното преброяване са регистрирани 45 милиона кенгура в Австралия, което е почти двойно повече от броя на хората.

Неустойчивото нарастване на популацията на техния национален талисман накара местното правителство да насърчи яденето на месо, което все още се счита за табу по света. Ако вие обаче не страдате от скрупули, можете да си поръчате.