Казват, че единственото постоянно нещо в света е промяната. Историческите книги са един начин човек да разбере прехода на времето, но има и някои живи паметници, които говорят за миналото по собствен начин. Докато някои от тези паметници са пазени и поддържани, тези, които са частично или дори напълно порутени са най-интересните.

Ето една селекция от най-призрачните места по света, всяко от които има свой собствен чар. Под целия прах, ръжда и пукнатини, се крият истории на хора, които са живели, молели или возели на влакове там и когато се опитате да си представите тези хора и техните животи, всяка снимка придобива аура изпълнена с носталгия. Сякаш хората по тези места просто са си тръгнали.
От друга страна е много интересно да се види как някои от изоставените неща природата просто си ги прибира. Тези обекти наистина стоят изключително добре на снимка. Побиват ли ви тръпки?

1. Охладителна кула в старата електроцентрала в Монсо, Белгия
Това са части от охладителна кула в старата електроцентрала в Монсо, Белгия. По тръбата наподобяваща тромпет е текла гореща вода, която след това се е охлаждала докато се е стичала по хиляди малки бетонни корита.

2. Колманскоп, Намибия
Колманскоп е било малко селище в Намибия, което преживява бум през 1900-те, когато германски заселници разбират, че в района е богат на диаманти. Местността опустява, когато диамантите започнали да се изчерпват и до 1950 година градът бил напълно изоставен. Сега е посещаван само от фотографи и туристи.

3. 102-годишен плаваща гора в Сидни, Австралия
Това е корпуса на голям парен кораб, който е трябвало да бъде демонтиран в залива Хоумбуш, Австралия, след Втората световна война. Когато екипа по демонтиране приключили обаче, някои части на кораби останали там, както са си. Сега е красива и завладяваща плаваща гора, която служи за пример, затова как действа природата.

4. Морски укрепления Монсел, Англия
Морските укрепления Монсел са били построени до реките Темза и Мърси във Великобритания, за да помагат при нападение от германците през Втората Световна война. След изваждане от експлоатация през 1950 година те са били обитавани от различни наематели, включително и едно пиратско радио.

5. Последната къща на остров Холанд, САЩ
Тази къща е била част от една успешна островна колония в залива Чесапийк, САЩ. Бързата ерозия обаче, кара жителите да разберат, че мястото за живот на острова отеснява. Тази къща е била единствената останала преди да се срути през 2010.

6. Припят, Украйна
Припят е основан на 4-ти февруари 1970 година в Украйна близо до границата с Беларус, като съветски ядрен град. Бил е дом за много работници работещи в атомната централа в Чернобил. След като е бил евакуиран, Припят е останал радиоактивен град, който се посещава само чрез екскурзия с гид.

7. Дом-паметник на Българската Комунистическа Партия, Бузлуджа, България
Домът паметник на Българската Комунистическа Партия е точно толкова призрачен отвън колкото е и отвътре. Сградата, която прилича на летяща чиния е използвана от 1981 до 1990 година.

8. Нара Дриимленд, Япония
Парка Нара Дриимленд е бил вдъхновен от Дисниленд и отворил врати през 1961 година. Но през 2006 спира да функционира. Сега е просто дестинация за градски изследователи, въпреки че охрана все още патрулира от време на време.

9. Необитаем остров в Югозападна Флорида, САЩ

Тези малки куполообразни структури са били построени през 1981 година на Капе Романо на крайбрежието на Флорида. Те били лятната резиденция на Боб Лее, петролен магнат, преди да ги изостави поради нефункционалност. Каква ще е съдбата им, не е ясно.

10. Изоставена Мелница, Италия
Тази мелница в Долината на Мелниците в Соренто, Италия е изоставена през 1866 година. Била е изоставена заради повишилата се влажност.

11. Мичиганскa централенa гара в Детройт, САЩ
Мичиганската централна гара била построена през 1913 година в Детройт, за да бъде създаден нов обществен транспортен възел. Няколко пропуска и грешки в изграждането ѝ довели до нейното затваряне през 1988. Съдбата ѝ още не е решена, но често се появява във филми и клипове като 8-та Миля с Еминем.

12. Потънала яхта, Антарктика
Този зловещ призрачен кораб е Мар Сем Фим, бразилска яхта, която корабокрушира близо до Ардли Коув в Антарктика. Бразилски екип го е бил наел, за да снима документален филм, но силните ветрове и бури принудили екипа да го изостави.

13. Изоставеният театър „Ню Бедфорд“, САЩ
Това е един стар театър и сграда за забавления намираща се в Масачузетц. Отваря врати през 1912 и затваря през 1959 – след това е била ползвана за супермаркет и да съхранява тютюн. Сега Orph Inc. събират средства, за да реставрират сградата.

14. Изоставена жп гара, Абхазия, Грузия
Тази гара в Сухуми, Абхазия е изоставена през войната в Абхазия през 1992 – 93 година. Спора между Грузия и Русия за региона го изолира, но разпадащата се станция носи духа на миналото.

15. Изоставени дървени къщи, Русия
Тези красиви и сложно украсени сгради се намират в дълбините на руските гори и изолацията им ги е запазила почти непокътнати.

16. Подводен Град в Ши Ченг, Китай
Този невероятен подводен град е на 1341 години. Лъвският град се намира в Жежианг, провинция на Китай. Потопен през 1959 година по време на строителството на ВЕЦ край реката Хина. Водата предпазва града от ветрове и ерозия. Той се е запазил почти непокътнат.

17. Изоставена спирка на метрото, Ню Йорк, САЩ
Тази красива метро станция се намира под кметството на Ню Йорк. Заради локацията си е отделено много внимание на дизайна й, но близките станции до нея са подсигурили тя да не получава достатъчно трафик и извитото й оформление не позволявало на по-новите и дълги влакове да се движат безопасно през нея. Станцията затваря врати през 1945 година и поради мерки за сигурност остава затворена с изключение на някои ексклузивни турове.

18. Хотел Де Салто, Колумбия
Хотелът Де Салто отваря през 1928 близо до водопадите Текуендема в Колумбия, за да приютява туристи, които са отишли да се наслаждават на 157 метровите водопади. Затваря в началото на 90-те след като интереса към водопадите намалява. През 2012 г. обаче е превърнат в музей.

19. Изоставен тунел на метрото в Киев, Украйна
Тази снимка на изоставена метро станция е заснета в метро системата под Киев, Украйна. Много от тунелите са частично наводнени и сталактити висят от таваните.

20. Изоставена база за подводници в Балаклава, Украйна
Това пристанище за подводници в Украйна не е напълно изоставено, но свръх - секретната сграда близо до Балаклава все още е впечатляваща, нищо че отдавна не функционира. До нейното извеждане от експлоатация през 1993 година тази сграда е била една от най-тайните сгради на Съветския съюз и се твърди, че може да издържи на пряк ядрен удар поради подземното й строителство. Днес е национален музей.

21. Изоставени Военна болница в Белитц, Германия
Тези зловещи снимки са от болницата в Белитц, Германия. Построена през 1800 година, болницата приютила Адолф Хитлер докато заздравее счупеният му крак от битката в Сомс през 1916 - та някои части на комплекса все още функционират, но по-голямата част е била изоставена през 1995 година.

22. Острова Хашима, Япония
Острова Хашима е бил обитаван от 1800 до 1900 година тъй като е предоставял достъп до подводни мини за въглища. Само, че Япония преминава от употребата на въглища към употребата на петрол и мините (както и всички постройки около тях) биват изоставени, заприличвайки на изолиран призрачен град.

23. Сан Жи, Тайван
Тези извънземни къщи са били предназначени за ваканционни дестинации, особено за американските военни офицери, завърнали си от позиции в Азия. Лоши инвестиции и множество пътни инциденти предизвикали затварянето им през 1980 година, малко след построяването им. За съжаление сградите били разрушени през 2010.

TrafficNews.bg