Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На днешния ден от 2005-а година насам се отбелязва Международният ден на чая. Идеята за този неофициален празник се обсъжда за пръв път на Международния социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая.

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

На 15 декември 1970 година космическият апарат Венера 7 извършва успешно първото кацане на друга планета. Съветският апарат каца на повърхността на Венера 120 дни, след като е изстрелян от Земята. Той изпраща информация от планетата в продължение на 53 минути, в това число 20 минути от повърхността.

През 1999 година в Япония е отлято най-голямото златно кюлче в света. То тежи цели 250 кг. То е с чистота 999,9. Произведено е от дъщерна компания на Мицубиши Груп, а в момента се намира в музей. 

15 декември 1934 година е рождената дата на оперната ни певица Райна Кабаиванска. Днес родената в Бургас прима навършва 86 години.

От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.

Голяма част от приходите от концертите Райна Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Талантливата българка основава и фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

За своята бляскава кариера има редица награди и отличия, след които Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна личност на Италия.