Инвазивни мишки поглъщат албатроси живи на отдалечен остров в Индийския океан, но природозащитниците са измислили експлозивно решение - "бомбардиране" на мишките.

Мишките сеят хаос на остров Марион, между Южна Африка и Антарктика, от десетилетия. Мишките се появили през 19 век и оттогава те развили вкус към скитащите албатроси (Diomedea exulans) и други застрашени морски птици.

Проектът Mouse-Free Marion се опитва да събере 29 милиона долара, за да пусне 660 тона пелети от родентицид на острова през зимата на 2027 г. Проектът включва използването на отряд хеликоптери за хвърляне на пелети. Пускането на пелетите през зимата, когато мишките са най-гладни, може да е най-ефективно, казват изследователите, предполагайки, че те биха могли да унищожат цялата популация от мишки, която днес наброява около 1 милион индивида.

Според главния изпълнителен директор на BirdLife South Africa, Марк Андерсън, основната задача на мисията е изследователите да изчистят напълно острова от мишки. Ако след "бомбардировката" на острова остане поне една двойка женско и мъжко, те ще могат да продължат да се размножават. В резултат популацията на мишките ще достигне точката, в която е днес.

Домашните мишки (Mus musculus) за първи път пристигнали на остров Марион чрез кораби за тюлени. Първоначално те започнали да унищожават безгръбначните на острова, по-специално - те са унищожили яйцата на морските костенурки. До 2003 г. мишките се хранели с живи пиленца на морски птици, а сега, след десетилетие, те са усъвършенствали своите ловни умения и са в състояние да атакуват възрастни.

През 2023 г. учените са октрили труповете на осем скитащи албатроса на острова. По телата на птиците са открити дълбоки рани, които показват нападение от мишки. Всички птици вероятно са умрели от вторична инфекция или глад. Оттогава допълнителни съобщения за смъртни случаи на възрастни морски птици показват, че атаките на мишки се увеличават.

Според Андерсън мишките просто се качват на птиците и след това бавно ги изяждат, докато накрая умрат. В резултат на това всяка година умират стотици хиляди морски птици.

Изследователите отбелязват, че албатросите по същество са беззащитни срещу мишки, защото не са еволюирали около сухоземни хищници.

Трябва да се отбележи, че учените са се опитвали да защитят популациите на морски птици и преди. Предишният опит обаче е завършил ужасно. Изследователите завели пет котки в метеорологичната станция на острова през 1948 г., но потомството на тези котки станало диво и те ловували морски птици, както и мишки. 

За разлика от това, родентицидът, който е в основата на новата стратегия за ликвидиране, трябва да убива само мишки, защото не засяга местните безгръбначни на остров Марион, а морските птици обикновено се хранят в морето. 

Превод: GlasNews.bg Снимка: Wikimedia Commons