Съвременните археолози, изкопавайки древни египетски гробници, много често откриват неочаквани артефакти сред разкопките: гърнета с мед, които са на хиляди години, но все още годни за употреба.
Има още редица примери за храна, която не се разваля, докато е в своето сурово състояние: сол, захар, ориз и т.н. Но има нещо специално за меда и това как дори и хиляди години стар той е годен за ядене без никаква предварителна подготовка, все едно е от вчера. Което повдига въпроса – Кое прави медът толкова специален?
Отговорът е доста сложен. От една страна отговорът се крие в неговият химичен състав. Медът е съставен предимно от захар. Захарта е хигроскопична, което означава, че съдържа много малко вода в своето естествено състояние, но лесно може да абсорбира водните молекули от околната среда, ако остане незапечатана. Медът в своето естествено състояние е с много ниска влажност и много малко бактерии биха могли да оцелеят в тази среда, те просто умират.
Николай Камчев