Всеки път, когато завали ни се яде шоколад? Чудно ли е? Едва ли – шоколадът е известен с това, че допринася за освобождаването на повече серотонин, който подобрява настроението ни. 

Знаем, че шоколадът сам по себе си не е никак здравословна храна – изобилства от захари и мазнини, които освен, че вредят на талията ни и килограмите ни, имат отношение към влошените кръвна захар и липиди. 

Единственият шоколад, който действително може да бъде, освен наслада, но и полезен, си остава тъмният – задължително с минимум 70% съдържание на какао. Разбира се, колкото по-високо е числото на какаото толкова по-сигурно е, че могат да се извлекат ползите от  растителната субстанция. И, ако захарта е заменена със стевия или друг естествен подсладител, то тогава угризенията от хапнатото блокче са напълно излишни.

Но доколко здравословен е всъщност тъмният шоколад?

Следващото правило при консумацията на шоколад, дори с максимално съдържание на какао, е да не се прекалява и с него. Всичко в по-голямо количество може да надхвърли ползите за здравето. Според специалистите можем да хапваме по 30 грама тъмен шоколад всеки ден, а ако пропускаме дни, не пречи да се насладим на малко повече парченци.

С какво още е полезен тъмният шоколад?

Освен че шоколадът допринася за синтеза на повече серотонин, заради наличието на добро количество триптофан в него, е богат и на магнезий. Магнезият помага да се чувстваме по-малко тревожни, освен че е необходим за предотвратяването на мускулно напрежение. 

Какаото е полезно основно заради полифенолите си, които имат силни антиоксидантни качества. Интересни флавоноиди в шоколада са катехин, епиканехин и процианидини, които защитават организма ни от влиянието на вредните свободни радикали. 

Има проучвания, които показват, че тъмният шоколад може да намали инсулиновата резистентност и забави усвояването на кръвна захар от кръвния поток, предотвратявайки възникването на резки спадове и пикове в концетрацията ѝ. 

Тъмнокафявото изкушение може да бъде и полезно за съдечносъдовото здраве и допринася дори за предотвратяване повишаването на кръвното налягане и риска от инсулт, пише puls.bg. Заради подобрения кръвен поток, това може да предпази мозъка от деменция.

Някои компоненти в какаото имат фотопротективен ефект, което помага за предпазване от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, и е изключително полезно като ефект за здравето на кожата. Какаовите флаваноли могат да помогнат за засилване на притока на кръв, което в крайна сметка подобрява кръвоснабдяването на кожата и зареждането ѝ с по-вече хранителни вещества и ценни елементи, от което изглежда по-добре. Кожата може да стане и по-добре хидратирана отвътре благодарение на шоколада, което се дължи на съдържащите се в него полезни мастни киселини. 

Освен магнезий, в тъмния шоколад се намират и минерали като манган, мед, цинк, фосфор, които като букет са абсолютно необходими за здравето на костите.