
Всеки път, когато завали ни се яде шоколад? Чудно ли е? Едва ли – шоколадът е известен с това, че допринася за освобождаването на повече серотонин, който подобрява настроението ни.
Знаем, че шоколадът сам по себе си не е никак здравословна храна – изобилства от захари и мазнини, които освен, че вредят на талията ни и килограмите ни, имат отношение към влошените кръвна захар и липиди.
Единственият шоколад, който действително може да бъде, освен наслада, но и полезен, си остава тъмният – задължително с минимум 70% съдържание на какао. Разбира се, колкото по-високо е числото на какаото толкова по-сигурно е, че могат да се извлекат ползите от растителната субстанция. И, ако захарта е заменена със стевия или друг естествен подсладител, то тогава угризенията от хапнатото блокче са напълно излишни.
Но доколко здравословен е всъщност тъмният шоколад?
Следващото правило при консумацията на шоколад, дори с максимално съдържание на какао, е да не се прекалява и с него. Всичко в по-голямо количество може да надхвърли ползите за здравето. Според специалистите можем да хапваме по 30 грама тъмен шоколад всеки ден, а ако пропускаме дни, не пречи да се насладим на малко повече парченци.
С какво още е полезен тъмният шоколад?
Освен че шоколадът допринася за синтеза на повече серотонин, заради наличието на добро количество триптофан в него, е богат и на магнезий. Магнезият помага да се чувстваме по-малко тревожни, освен че е необходим за предотвратяването на мускулно напрежение.
Какаото е полезно основно заради полифенолите си, които имат силни антиоксидантни качества. Интересни флавоноиди в шоколада са катехин, епиканехин и процианидини, които защитават организма ни от влиянието на вредните свободни радикали.
Има проучвания, които показват, че тъмният шоколад може да намали инсулиновата резистентност и забави усвояването на кръвна захар от кръвния поток, предотвратявайки възникването на резки спадове и пикове в концетрацията ѝ.
Тъмнокафявото изкушение може да бъде и полезно за съдечносъдовото здраве и допринася дори за предотвратяване повишаването на кръвното налягане и риска от инсулт, пише puls.bg. Заради подобрения кръвен поток, това може да предпази мозъка от деменция.
Някои компоненти в какаото имат фотопротективен ефект, което помага за предпазване от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, и е изключително полезно като ефект за здравето на кожата. Какаовите флаваноли могат да помогнат за засилване на притока на кръв, което в крайна сметка подобрява кръвоснабдяването на кожата и зареждането ѝ с по-вече хранителни вещества и ценни елементи, от което изглежда по-добре. Кожата може да стане и по-добре хидратирана отвътре благодарение на шоколада, което се дължи на съдържащите се в него полезни мастни киселини.
Освен магнезий, в тъмния шоколад се намират и минерали като манган, мед, цинк, фосфор, които като букет са абсолютно необходими за здравето на костите.
Още от категорията
Виж всички
Може ли истинският мед да се развали

Съвети за гримиране за жени над 40 години

Акценти
Виж всички
Липсата на реформа в МВР вече струва човешки животи


Петима души пострадаха при катастрофи край Пловдив




Контрабандистите признаха вина и получиха леки присъди


Темите на Traffic News
