Кухнята може да е сърцето на един дом, но и често е най-мръсното място. Тук безспорно може да цари голяма бъркотия - като употребявани съдове, мръсен под или захабена фурна. Но има ли други места, които забравяме да почистим? Оказва се, че да – има и те са доста.
Ето кои са най-мръсните места в една кухня и как можете да ги поддържате чисти.
Дръжки и повърхности на уредите
Всеки уред във вашата кухня има някакъв тип контролен панел или дръжка, които се докосват при всяко използване. Всички те се пипат след приготвяне на сурова храна или преди измиване на ръцете, оставяйки бактерии като салмонела, листерия, Е. коли. Всички тези организми могат да бъдат потенциална причина за храносмилателни разстройства, пише Idei.bg. Решението е след всяко готвене да минавате с дезинфектант за почистване и чиста кърпа.
Мивка
Въпреки че миете в мивката, тук има много микроби, дебнещи по повърхността, особено в процепите, където мивката се съединява към плота.
Кухненската мивка трябва да се дезинфекцира след всяко готвене и миене на чинии или поне веднъж на ден. Не забравяйте дръжките и крана, както и плотовете близо до нея.
Гъбички за съдове
В желанието си да намалят използването на хартиени кърпи и тяхното въздействие върху околната среда, много домакини използват целулозни гъби, миещи четки за почистване и кърпи за съдове. За съжаление, най-малко 75 процента от тях са носители на бактерии (салмонела или E.coli).
Те трябва да се измиват с гореща вода след всяка употреба.
Хладилник
Дори и при ниски температури някои доста вредни бактерии всъщност могат да се развиват във вашия хладилник. Плодове и зеленчуци ако не бъдат измити преди съхранение отиват в чекмеджето покрити с бактерии и пестициди. Разбира се, измивате ги, преди да ги приготвите и сервирате на семейството си, но микробите остават.
Същото се случва и със сурово месо, което се съхранява в хладилника. От него може да изтекат сокове, които е натрупват в чекмеджетата и по краищата на рафтовете.
За да се отървете от тези бактерии, както и дрождите и плесени, които могат да се отглеждат там, измивайте чекмеджетата и рафтовете ежемесечно и бършете повърхностите с мек почистващ препарат с топла вода.
Дъски за рязане
Дъските за рязане, особено дървените, могат да съберат много бактерии в малките пукнатини. Важно е да има поне две отделни дъски за рязане: една за плодове и зеленчуци и една за месо. Това ще намали кръстосаното замърсяване при приготвяне на храна.
Измивайте всяка дъска след употреба с гореща, сапунена вода и изплакнете добре.
Кутии за обяд за многократна употреба, чанти за пазаруване и бутилки за вода
Всеки път, когато използвате кутия за обяд за многократна употреба, пазарска торбичка или бутилка с вода, има потенциал от кръстосано замърсяване от бактерии, освен ако не е почистена правилно.
Съдовете трябва да се мият с гореща, сапунена вода и да се оставят да изсъхнат напълно.
Плотове
Какво има в момента на кухненския ви плот? Там където слагате пазарска чанта, ще приготвяте храна по – късно. Затова с дезинфектантна кърпа или спрей почистете преди приготвяне на храна или поне веднъж на ден.
Солница
Ако ги използвате докато готвите, значи че сте оставили следи от храна и там се трупат много бактерии. А малко по – късно ги хващате и подправяте храната, която консумирате. Внимателно избърсване с дезинфекцираща кърпа ще реши проблема.
Още от категорията
Дневен хороскоп за 30 ноември: Овен- подхождайте внимателно, Телец- пътувайте извън града