Благовещение или Благовец е един от най-светлите християнски празници. Православната църква празнува в чест на благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария. Тя е свързана със зачеването на непорочната рожба от Божия дух. 
Всяка година Благовещение се празнува на един и същи ден – 25 март. Празникът съвпада с Великия пост. Благовец е наричан още „половин Великден“. 
 
Прието е, че на този ден хората трябва да ядът рибни ястия. Може да е рибна чорба, риба с ориз или друга гозба. Тъй като Благовещение в България съвпада с идването на пролетта, от край време е прието на този празник да се похапва нещо зелено – спанак, лапат, коприва, маруля или друго. 
 
На трапезата задължително се поднася питка. В нея се нарязват зелени подправки. Питката е традиционна и се препоръчва да я приготвяте по оригинална рецепта. При направата й не участват продукти от животински произход. 
 
Най-отгоре питката се маже с мед и след това от нея се раздава на съседите. Едно от най-важните неща е човек да бъде сит, доволен и щастлив през целия ден, за да може такава да е годината за него.