Топлинната вълна, която обхваща и България, е само най-новата във веригата от знойни температури, ударили региони по целия свят. И с тази тенденция реалностите на състоянията, свързани с жегата, стават твърде реални.

Екстремните горещини не само причиняват проблеми в животинския свят, но засягат и хората; последните горещи вълни причиниха смъртни случаи в Европа, Индия и Саудитска Арабия.

Един от начините, по които човешкото тяло се опитва да се справи с топлината, е чрез изпотяване, но какво се случва, когато това не е достатъчно?

Топлинно изтощение

"Хората често говорят за топлинно изтощение и топлинен удар, сякаш са отделни неща. Но те съществуват в спектър от не толкова сериозни до значителни и животозастрашаващи спешни случаи", обяснява д-р Томас Уотърс, лекар по спешна медицина, в публикация Cleveland Clinic Health Essentials.

Топлинното изтощение се намира някъде по средата, въпреки че може да прогресира до по-опасния топлинен удар, ако не се вземат мерки.

Основният начален признак на топлинно изтощение е прекомерното изпотяване, последен опит за охлаждане на тялото чрез изпаряване на потта от кожата. Това се задейства от хипоталамуса, малка област в мозъка, която регулира телесната температура. Използвайки нервната система, той изпраща сигнали до потните жлези, които реагират, като усилват производството на пот.

Но при топлинно изтощение това не е достатъчно, за да поддържа тялото охладено и вътрешната му температура може да достигне между 38.3 до 40°C. На този етап на изпотяване също става трудно да се заменят всички изгубени течности и електролити, което може да доведе до дехидратация и някои от другите симптоми на заболяването.

Например, тялото се нуждае от минерали като натрий и калий за изпращане на нервни сигнали, правилна мускулна функция и поддържане на баланса на обема на течността и кръвта. Ако тези важни електролити не бъдат заменени, това може да доведе до повишена сърдечна честота, за да се опитаме да компенсираме по-ниския кръвен обем, мускулни крампи, замаяност и слабост.

Гаденето и повръщането също могат да бъдат причинени от симптоми на топлинно изтощение, тъй като, подобно на изпотяването, това е начин да се отървем от нещо в тялото, което задържа топлината.

Топлинен удар

Ако топлинното изтощение не се лекува или тялото не е в състояние да се охлади в рамките на 30 минути, то може да прогресира до потенциално животозастрашаващо състояние, наречено топлинен удар. В този момент тялото вече не е в състояние да контролира температурата си, която може бързо да се покачи над 40°C, въпреки че противно на общоприетото схващане, хората не винаги спират да се потят в този момент.

"Клинично топлинният удар се характеризира с дисфункция на централната нервна система (ЦНС), полиорганна недостатъчност и екстремна хипертермия (обикновено >40,5°C)", пишат авторите на рецензия за състоянието.

По отношение на ЦНС, това може да се прояви в забележими признаци като объркване, неясен говор, загуба на съзнание или гърчове. Това е така, защото мозъкът е изключително чувствителен към прегряване, като прекомерните температури причиняват увреждане на неговите клетки, което често ги кара да станат дисфункционални или да умрат. Това може да бъде фатално или да остави оцелелите с постоянни, инвалидизиращи щети.

Проблемите с ЦНС водят и до проблеми с други органи при топлинен удар, но друг голям фактор за наблюдаваната полиорганна недостатъчност е масивна реакция на стрес от имунната система.

Не е ясно как точно протича процесът, но реакцията на имунната система към прегряване е възпалителен отговор в цялото тяло. При други обстоятелства здравословното ниво на възпаление е добро за борба с инфекцията или за подпомагане на зарастването на наранявания, но в този случай реакцията е прекомерна до степен, че може да причини сериозни увреждания с последствия като бъбречна, чернодробна или сърдечна дисфункция или дори недостатъчност.

Лечение на състояния, свързани с топлината

При топлинно изтощение е важно да се махнем от жегата възможно най-скоро, след това да свалим всички ненужни дрехи, да се рехидратираме (хладката вода и спортните напитки могат да бъдат полезни) и да охладим кожата с помощта на неща като студени компреси, вода със спрей или гъба и вентилатори. Това трябва да се направи навсякъде, където се намира човекът със симптоми. Топлинният удар обаче се класифицира като спешен медицински случай и като такъв трябва да се извикат спешна помощ, отбелязва IFL Science. 

"Много бързо може да стане смъртоносно. Топлинният удар не е нещо, което просто ще преживеете, дори да сте много силни", казва д-р Уотърс. "Най-важното нещо, което можете да направите, е да обърнете внимание на предупредителните знаци и да слушате тялото си."

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock