Какви храни са консумирали българите преди век и половина?  Каква е била културата на сервиране, кога вилицата навлиза в употреба и кога бирата става по-популярна от виното и ракията? Намираме  отговорите в специална изложба на държавния архив.

Питали ли сте се, например, коя е била любимата храна на Цар Борис Трети? Отговорът потърси Нова ТВ от внуците на главния готвач на царя – Нацко Сотиров.

„Царят обичал най-много пържен барбун”, разказва внукът на Нацко Сотиров – Калин Сотиров.

Ежедневно царят получавал меню с предложения за обяд и вечеря.

„И царят пише кое от ястията да бъде приготвено. Фердинанд е обичал многостепенните менюта, но Борис не е бил такъв“, добавя Калин.

„Виждал съм такова меню, където царят е написал собственоръчно – за мен само един хубаво сварен картоф“, споделя другият внук на Нацко Сотиров – Атанас Сотиров.

След смъртта на цар Борис Трети, Нацко работи като готвач в Министерския съвет. Но вкъщи рядко готвил. Калин казва, че той е виждал лично как дядо му приготвял имитация на сърнешки бут, но самият Нацко предпочитал да похапва друго.

„Режеше една голяма филия бял хляб. Слагаше я да я запече, мажеше я с някакво по-меко сирене и отгоре запичаше люта червена чушка“, споделя Калин.

Днес връзката между един от най-известните готвачи на XX век и неговите внуци е книгата с рецепти, написана от Нацко Сотиров. Тя е част от изложбата на Държавна агенция „Архиви“, която разкрива какво и как са яли българите.

„До началото на XX век мнозинството българи не са познавали вилицата, хранели са се основно с лъжица, дори леко подигравателно са наричали интелигентните хора – хора на вилицата“, обяснява Адриана Попова от Държавна агенция „Архиви”.

Краят на XIX век е известен и с масовата консумация на бира.

„Тя става изключително популярна, дори по-популярна от виното, което пък предизвиква недоволството на винарите и се стига до една бирено-винена война с удари и от двете страни“, посочва Попова.