
От 3 март до 19 април продължават Великденските пости за тази година, а Великден се пада на 20 април. Те продължават седем седмици, затова са най-дългият и строг пост през годината. Целта на постенето не е само да не ядем определени храни, а и да се пречистим духовно.
Какво не може да ядем по време на постите?
Най-много трябва да се въздържаме от консумацията на продукти от животински произход. Затова по време на пост е редно да избягваме месо и месни продукти. Забранени са и всички видове колбаси, месни деликатеси, пастети и полуфабрикати с месо. Също така не можете да използвате свинска мас или други животински мазнини за готвене.
Млечните продукти също са забранени, включително тези, приготвени с краве, козе, овче и други видове мляко. Забранени са и изварата, ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко, извара), заквасена сметана, сметана, масло, сладолед и млечни десерти.
Ястията с яйца също са забранени.
Рибата е по-постна храна от месото и млечните продукти, така че консумацията й е разрешена в някои дни на Великия пост. Тя обаче също е забранена през по-голямата част от поста. Разрешено е да се яде само на Благовещение на Пресвета Богородица и Цветница. На Лазарова събота е разрешена консумацията на хайвер.
Водката, коняка, уискито и други силни спиртни напитки са напълно забранени по време на целия пост. Консумацията на вино е разрешена в умерени количества.
Какво може да ядем по време на постите?
Зеленчуците са основната храна, която може да консумираме по време на постната диета. Могат да се ядат сурови - краставици, домати, чушки, репички, моркови, бяло зеле, китайско зеле, броколи, карфиол, зеленчуци (магданоз, копър, кориандър, босилек, маруля, спанак, рукола), целина, цвекло, тиква, тиквички и др., както и варени - картофи, моркови, цвекло, тиква, тиква, ряпа, пащърнак, целина, царевица, зелен грах, зелен фасул, броколи, карфиол, брюкселско зеле, аспержи, лук, чесън, праз и др.
Задушени също се препоръчват зеленчуково рагу, задушено зеле, чушки пълнени със зеленчуци, постни сарми със зеленчукова плънка, зеленчуци задушени с гъби и др. (с масло в разрешените дни).
Печени - печени картофи, печени моркови, печено цвекло, печена тиква, печени ябълки с мед и ядки (в разрешените дни), печени патладжани, печени чушки, печен лук, печен чесън и др.
Пържени (с масло в разрешените дни) - пържени тиквички, пържени патладжани, пържени гъби с лук, зеленчукови постни палачинки (например тиквички, моркови) и др.
Мариновани и ферментирали - кисело зеле, кисели краставици, кисели домати, мариновани цвекло, мариновани гъби и др.
Плодовете също са разрешени. Те също могат да се консумират в различни форми. Пресни - ябълки, круши, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, лимони, нар, грозде, сливи, кайсии, праскови, нектарини, череши, киви, ананас, манго, диня, пъпеш, райска ябълка, пресни смокини, фейхоа, гуава, папая и др.
Замразените плодове също не са проблемни. Такива могат да бъдат горските плодове (малини, ягоди, боровинки, касис, къпини, череши) и черешите, кайсиите, прасковите, парчета ябълки и круши.
Като сушени плодове се приемат стафиди, сушени кайсии, сини сливи, смокини, фурми, сушени ябълки, круши, банани, боровинки, череши и др. Важно е обаче да изберете сушени плодове без добавена захар или масло (в дните на сухоядене).
Компоти, кисели: от плодове (пресни, замразени или сушени плодове) без добавена захар или с малко количество мед (в ограничени количества и не в дни на строг пост).
Зърнените и бобови растения също са разрешени. Каши: елда, овесени ядки, ориз, просо, ечемик, царевица, ечемик, булгур, киноа, кус-кус, емер, ръж, спелта, амарант (варени във вода, с добавка на зеленчуци, плодове, гъби, ядки, сушени плодове, растително масло в разрешените дни).
Паста също може да се консумира но без добавени яйца. Постната паста може да се сервира със зеленчукови сосове, гъби, постен доматен сос, песто (постен вариант) или само със зеленчуци.
Хлябът също трябва да е постен. Той може да бъде ръжен, пълнозърнест, хрупкав хляб, постен лаваш, постна пита.
Брашното трябва да е пшенично, ръжено, елда, овесено, царевично, оризово, грахово, соево, бадемово, кокосово и други постни брашна. Използват се за приготвяне на постни печива (палачинки, пържени, пайове, сладки - в дните, когато е разрешена топла храна с масло, без яйца и млечни продукти).
Бобови растения също се консумира. Сред тях са грах, боб, леща, нахут, боб мунг, соя и соеви продукти (тофу, соево мляко, соево сирене, темпе, окара, мисо, соев сос - в умерени количества и проверете съставките). Бобовите растения могат да се използват за приготвяне на супи, яхнии, пастети, котлети, салати и гарнитури.
Гъбите също са разрешени, могат да се консумират под всякаква форма - пресни, сушени, замразени, мариновани.
Ядките и семената също са разрешени. Препоръчват се орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци, шамфъстък, пекан, бразилски орехи, макадамия, кедрови ядки. Семената могат да бъдат слънчогледови семки, тиквени семки, сусам, лен, чиа, маково семе, конопено семе.
Какво друго е разрешено?
Растителните масла също са разрешени в някои дни. Такива могат да бъдат слънчогледово, маслиново, ленено, царевично, тиквено, сусамово, синапено, рапично, соево, фъстъчено, ядково, кокосово (в ограничени количества), масло от авокадо, бял трън, масло от гроздови семки и други растителни масла.
Какво може да пием?
Най-подходяща за пиене е водата. Обикновено тя е питейна, негазирана минерална. Няма проблем да се консумират и билкови чайове (лайка, мента, липа, огнище, мащерка, шипка, маточина и др.) без захар и добавки, зелен чай, черен чай (без захар, мляко или сметана), компоти, прясно изцедени зеленчукови сокове (моркови, цвекло, тиква, домати, зеле, целина, краставица и др.) и плодови сокове (ограничени, поради съдържанието на захар).
Мед може да се яде в ограничени количества, не в дните на строг пост.
Подправки, билки, дресинги и други могат да бъдат сол, черен пипер, дафинов лист, копър, магданоз, босилек, кориандър, куркума, джинджифил, канела, карамфил, индийско орехче, кардамон, ванилия, мента, мащерка, розмарин, риган, риган, градински чай, кимион, анасон, копър, горчица, хрян, чесън, лук и др., соев сос (в умерени количества, проверете съставките), доматено пюре, домати в собствен сок (без захар и други бързи добавки), лимонов сок, оцет (ябълков, винен, балсамов - умерено).
Сладкиши също може да се ядат, но само определен вид. Разрешен за консумация е черният шоколад (постен, с високо съдържание на какао, без млечни продукти в състава, в ограничени количества и не в дните на строг пост), мармалад, сладкиши с блат (постен, на базата на агар-агар или пектин, без яйчен белтък и млечни продукти, в ограничени количества и не в дни на строг пост), халва (постен слънчогледов тахан, но не в дните на строг пост) мармалади и конфитюри.
Още от категорията

Дневен хороскоп за 3 март: Стрелец- бъдете себе си, страст и интимност за Козирог

