Лененото семе е една от най-ценните суперхрани в съвременното хранене. Малките семенца, добивани от растението лен (Linum usitatissimum), са богати на ценни хранителни вещества и имат множество здравословни ползи, които ги правят предпочитан избор както за хора, стремящи се към здравословен начин на живот, така и за такива с конкретни здравословни проблеми.

На първо място, лененото семе е изключително богато на омега-3 мастни киселини, по-специално алфа-линоленова киселина (ALA). Това е важна есенциална мастна киселина, която организмът не може да произведе сам и трябва да се набавя чрез храната. Омега-3 киселините имат противовъзпалително действие и играят ключова роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на ленено семе може да помогне за понижаване на нивата на “лошия” LDL холестерол и да повиши “добрия” HDL холестерол. Това намалява риска от развитие на атеросклероза, инсулт и други сърдечни заболявания.

Освен това лененото семе е отличен източник на фибри. То съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането, стимулират перисталтиката и подпомагат изчистването на червата. Това го прави полезно при проблеми със запек и за поддържане на здравословна чревна флора. Фибрите също така забавят усвояването на въглехидратите и захарите в кръвта, което спомага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар – нещо изключително важно за хора с диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

Лененото семе съдържа също така и лигнани – фитохимикали с антиоксидантни и естрогеноподобни свойства. Лигнаните се свързват с намаляване на риска от хормонално зависими заболявания като рак на гърдата и рак на простатата. Според някои изследвания, жените, които консумират редовно ленено семе, могат да имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, особено ако започнат употребата му още преди менопаузата. Освен това лигнаните могат да подпомогнат хормоналния баланс и да облекчат симптомите на менопаузата.

Друга важна полза от лененото семе е неговото влияние върху кожата и косата. Благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини, лененото семе подхранва кожата отвътре, подобрява нейната еластичност, намалява възпаления и подпомага борбата с акне и други кожни проблеми. Приемът на ленено семе също така може да намали сухотата и лющенето на кожата и да придаде блясък на косата.

Лененото семе е и добър източник на растителен протеин, което го прави подходящо за вегетарианци и вегани. В комбинация с други източници на растителен протеин, лененото семе може да допринесе за изграждане и възстановяване на мускулите, особено след физическа активност.

Важно е да се отбележи, че лененото семе е най-полезно, когато е смляно. Целите семена могат да преминат през храносмилателния тракт без да се разградят напълно, което ограничава усвояването на полезните вещества, пише puls.bg. Смленото ленено семе може да се добавя към смутита, йогурт, овесени каши или дори да се използва като заместител на яйца при печене (когато се смеси с вода образува гелообразна маса, подобна на яйце).

Лененото семе е изключително полезна и универсална храна, която заслужава да бъде част от ежедневното меню. То подпомага здравето на сърцето, червата, кожата, хормоналната система и имунитета. Малко количество – около 1 до 2 супени лъжици дневно – е напълно достатъчно, за да се усетят ползите от тази древна суперхрана.