Празникът без шампанско не е достатъчно блестящ. Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме новата година.

В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест, пише Edna.bg.

Правилната чаша

Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според естестетическия си вкус. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, които често ползваме и за бяло вино.

Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.

Третият е чаша тип "лале". Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето. Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.

Без пяна

Също както при бирата, пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага. Балончетата се пукат прекалено бързо и не можем да усетим онзи леко щипещ, празничен вкус.

Затова, съветват енолозите, налейте шампанското внимателно, без да правите много пяна и оставете за няколко минути напитката да се "разгърне".

Бутилката сложете в купа, пълна наполовина с лед и наполовина с вода. Така ще го държите приятно охладено, без да да е прекалено студено.

С какво се пие шампанско

Тук поднасяме шампанското с десерта. Сладкото обаче заглушава финия вкус на шампанското и може да ви разочарова.

По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове. Чудесно се съчетава с месо или спагети със сметанов сос. Киселинността на виното придава баланс на вкусовете, ако ястието е прекалено мазно.

Как се съхранява останалото шампанско

Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.