Комбинираният хладилник с фризер предлага несъмнено удобство – пестите място в кухнята, като в същото време получавате повече възможности да запазите храната си в добро състояние наистина дълго време. За да можете да използвате уреда правилно, прочетете следващите редове – ще Ви разкажем коя храна къде е най-добре да съхранявате.
Правила за хладилника
На първо място имайте предвид, че най-добрата температура за хладилника у дома е между 1 и 4°С. Така няма да замразите продуктите, без да искате, и те ще останат годни за директна консумация. Друго важно правило е да не покривате рафтовете на хладилника с фолио или друг материал, защото така ще попречите на циркулацията на студения въздух и ще намалите ефективността на хладилника.
Храни за хладилника
Не прибирайте храни и продукти незатворени – така рискувате миризмата им да се разнесе към всички останали храни в хладилника. Използвайте специални кутии или фолио за храна, за да ги пакетирате добре. Ако сте сложили сурови морски дарове или месо в хладилника, непременно ги затворете плътно, за да не замърсят другите храни.
Нетрайните продукти трябва да сложите в хладилника веднага след като сте напазарували. Не ги слагайте на вратата. Сготвените ястия, които са Ви останали, трябва да приберете в хладилника най-много до 2 часа след приготвянето им, ако са били изложени на температура над 30°С.
Правила за фризера
Температурата във фризера трябва да е под 0°С. Ако не сте сигурни дали е такава, използвайте специален термометър, за да я проверите.
Размразявайте храните правилно – в микровълнова печка, в студена вода или в хладилника, според вида на продукта. Осигурете им достатъчно време за размразяване. Добре е да знаете, че за размразяване в хладилника може да са нужни ден-два, за микровълновата – около 30 минути. Гответе продуктите веднага след като ги размразите.
Храни за фризера