Есента е пиковият сезон за различни вкусни и полезни плодове и зеленчуци като боровинки, ябълки, тикви, и много други.

Освен че плодовете и зеленчуците, закупени в своя сезон са по-изгодни, те определено зареждат по най-пълноценен и ефективен начин организма с така важните за него витамини. Каквито и плодове и зеленчуци да изберете за есенното си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено!

Ябълки

Тези сладки и хрупкави есенни плодове са пълни с антиоксиданти, които ни помагат в борбата с хроничните заболявания и забавят стареенето.

За да забавите изгниването им, можете да ги съхранявате в плик в хладилника. Така те ще се запазят свежи до шест седмици. От време на време ги проверявайте и отстранявайте тези, които са започнали да се развалят, за да предпазите останалите. Каква ябълка ще изберете, червена, зелена или жълта, няма значение. Всички те са отличен съюзник в борбата с килограмите. Когато ви се похапва нещо сладко, лесно можете да решите проблема с една ябълка.

Въпреки желанието за бързо отслабване, не изпадайте в крайности и не се подлагайте на ябълкова диета. Доста изкушаващо е за 1 седмица да свалите 8 или 10 килограма, но не забравяйте, че бързо свалените килограми бързо се връщат. Влизането във форма и поддържането й е възможно, когато правим малки промени за дълъг период от време, докато превърнем тези промени в начин на живот.

Червени боровинки

Най-вкусните червени боровинки можем да намерим в есенния сезон между октомври и ноември, въпреки, че само около 5% от тях стигат до пазара в свеж вид (останалите 95% се превръщат в сок, сладко, консерви или сушени плодове). Боровинките оказват положителен ефект върху метаболизма и са полезни за хора, които имат проблеми с обмяната на веществата.

Круши

Крушите са богати на неразтворими фибри, които спомагат за намаляване на “лошия” (LDL) холестерол в организма. За да си набавите дневната доза фибри и да задоволите глада си за сладко, можете да хапвате крушите пресни или да ги включите в менюто си, като избирате интересни рецепти и различни плодови коктейли с тях.

Тиква

Тиквата е един от най -добрите източници на алфа и бета каротин, които се преобразуват в ретинол и спомагат доброто зрение и растежа на клетките. Тиквените семки също са добър източник на алфа-линоленова киселина, представител на групата омега-3 мастните киселини, изключително полезни за хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или висок холестерол. Изпечете я и се насладете на едно вкусно лечение!

Зеле

Зелето има много ниска калоричност, и освен това съдържа ценни витамини и минерали. В зелето се съдържа повече витамин C, отколкото в лимоните и портокалите. Ако обичате зеле, добре е то да присъства в менюто ви поне веднъж седмично.

Не забравяйте, че освен традиционното и популярно у нас бяло зеле, можете да консумирате и червено зеле, китайско зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Всички тези видове са подходящи за поддържане и нормализиране на телесното тегло. Ако страдате от “изнежен стомах” или имате проблеми със стомашната лигавици, то препоръчително е да консумирате зелето под формата на прясно изцедени сокове.

Червена и бяла ряпа

Тези кореноплодни зеленчуци не се славят с красив вид и правилни форми, но това, което им липсва във външния вид, компенсират с хранителни качества. Изследванията показват, че консумацията на бяла и червена ряпа може да помогне за намаляване риска от рак на простатата и рак на белия дроб. Нещо повече, ряпата е чудесен източник на калций и фибри.